Chassidische joden met stenen bekogeld in Beringen

Chassidische joden met stenen bekogeld in Beringen

Foto: Mine Dalemans

BRUSSEL - Een groep joodse chassidische scholieren werden vorige donderdag tijdens een bezoek aan Beringen-Mijn met stenen bekogeld. De lokale politie van Beringen heeft in het weekend tien allochtone jongeren opgepakt.
Het gaat om zes minderjarige en vier meerderjarige jongeren. Ze zijn in het weekend al bij de Hasseltse parketmagistraat verschenen, waar ze alternatieve maatregelen opgelegd kregen.

Een groep van een zestigtal jongeren van een Antwerpse, orthodoxe joodse school en hun begeleiders kwamen vorige donderdag rond 20.30 uur aan bij het jeugdcentrum De Kompel. Ze waren in Valkenburg gaan mountainbiken en wilden in Beringen overnachten.

Rond 21 uur kwam een groepje Turkse jongeren in de buurt van de jeugdherberg bijeen. Ze riepen anti-joodse leuzen en smeten met stenen en stukken beton een tiental ruiten van de lokalen aan diggelen. Glas en stenen kwamen op de vloer en de bedden terecht.

De politie kwam ter plaatse om de gemoederen te bedaren en rond 22 uur was de toestand onder controle. De verantwoordelijke van de Antwerpse school besliste dan om de jongeren met de bus naar Antwerpen te laten terugkeren en niet in Beringen te overnachten.

De lokale recherche stelde meteen een onderzoek in en tegen vrijdagavond waren zes minderjarigen en vier meerderjarigen als de daders geïdentificeerd. Ze moeten een schadevergoeding betalen, hun verontschuldigingen aanbieden aan de joodse jongeren en 30 uur gemeenschapsdienst uitvoeren.

Het Forum der joodse organisaties, die het bericht maandagmiddag verspreidde, is diep geschokt en eist drastische maatregelen van de regering.
Corrigeer

MEER NIEUWS