Belgisch jongetje verdronken in Parc Astérix

Belgisch jongetje verdronken in Parc Astérix
SENLIS/BRUSSEL - Een Belgisch jongetje van zes is woensdagnamiddag verdronken in de artificiële rivier in een attractie in Parc Astérix, vlakbij Parijs.

Het kind maakte deel van een groep van een honderdtal kinderen van een vakantieopvang uit Mont-Saint-Guibert in Waals-Brabant. Het jongetje is afkomstig uit de buurt van Waver, aldus de woordvoerder van de Federale Overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken. De familie is verwittigd.

Volgens de procureur van Senlis, Thierry Pocquet du Haut Jussé, die een onderzoek heeft geopend, bevond de jongen zich met zijn kameraadjes en begeleiders op een boot in de vorm van een gigantische boei, die zich temidden de kolken, watervallen en geisers van de attractie "La Descente du Styx" voortbewoog.

De jongen zou wat te vroeg zijn rechtgestaan terwijl de boei waarin hij zich bevond het eindpunt van de attractie bereikte. De boei die volgde op de boei waarin de jongen zat, stootte zachtjes tegen de boei met de jongen in. Daarop verloor het kind zijn evenwicht en belandde in het water.

Een monitrice en een Fransman doken onmiddellijk het water in, maar de jongen was al verdwenen in de kunstmatige golven van de attractie. Toen het kind twintig minuten later werd gevonden, kon het door de ondertussen verwittigde redders niet gereanimeerd worden.

Het lichaam werd overgebracht naar het ziekenhuis van Creil (dep. Oise). De procureur heeft de stopzetting gelast van de attractie evenals de verzegeling in afwachting van de resultaten van het onderzoek.

Voldoende begeleiding

Volgens de burgemeester van Mont-Saint-Guilbert en de coördinator van de gemeentelijke speelpleinwerking werden de normen voor het begeleiden van een groep nageleefd. De groep van 22 kinderen die het ongeval meemaakte, was vergezeld van twee gediplomeerde monitrices. Volgens de huidige normen had de groep 24 kinderen mogen tellen.

De burgemeester en de coördinator stellen ook de veiligheid van de attractie niet in vraag.

Directie geschokt

Het Astérix park zegt in een mededeling dat het ongeval om 15.38 uur plaatshad en dat de operatrice de attractie stopgezet heeft nadat op de controleschermen was gebleken dat het kind in het water was gevallen.

"De directie van het Parc Astérix, diep geschokt door dit ongeval zonder voorgaande, deelt in de smart van de familie, en stelt alles in het werk, in samenwerking met de openbare overheden, om opheldering te krijgen over de omstandigheden", aldus nog de mededeling.

Parc Astérix is na Disneyland Parijs met 1,8 miljoen bezoekers per jaar het tweede grootste pretpark in Frankrijk. Het cliënteel komt voor 85 pct uit Frankrijk, de rest van de bezoekers komen uit Groot-Brittannië en de Benelux.
Corrigeer

NIEUWS