Tientallen buren moeten weken elders verblijven

Tientallen buren moeten weken elders verblijven
ANTWERPEN - Een dertigtal buurtbewoners die getroffen werden door de brand bij interieurwinkel Gifi aan de Carnotstraat in Antwerpen moet elders onderdak zoeken. Wie niet bij vrienden of familie terecht kan, wordt door de stad opgevangen. Dat kregen de bewoners donderdag te horen op een speciale vergadering.
De stadsingenieur heeft het gebouw waar de brand uitbrak intussen gecontroleerd.

'Hij kwam tot de vaststelling dat de stabiliteit in orde is en dat het pand bewoonbaar is. Maar verschillende appartementen boven de winkel hebben zware rook- en waterschade opgelopen. Sommige muren zijn gebarsten door de hitte en ook elektriciteitsleidingen zijn gesmolten. De trappenhal die naar de appartementen leidt, is zwaar beschadigd', zegt Dirk Delechambre van de stad Antwerpen.

Het zou nog enkele weken kunnen duren vooraleer alles hersteld is. Tot dan moeten de bewoners van de Carnotstraat 105 een ander onderkomen zoeken.

Trapconstructie

'Mogelijk kunnen ze pas volgende week donderdag een eerste keer naar hun appartementen om spullen op te halen. Er moet immers eerst een voorlopige trapconstructie gebouwd worden', aldus Delechambre.

Ook de bewoners van de Congresstraat 26/2, wiens woningen aan het getroffen magazijn grenzen, mogen nog niet terug naar huis. Er is rook- en waterschade en het dak van hun gebouw heeft brandschade opgelopen.

De stad zoekt momenteel naar een geschikte opvangplaats voor de bewoners die niet bij familie of vrienden terechtkunnen. Dat zouden er een twaalftal zijn.

Nablussen

Een ploeg van zes brandweermannen blijft nog de hele dag in de Carnotstraat in Antwerpen om ervoor te zorgen dat de brand bij interieurwinkel Gifi en het achterliggende magazijn niet opflakkert.

Ook de komende dagen zal de brandweer nog geregeld controles uitvoeren met warmtebeeldcamera's om eventuele brandhaarden snel op te sporen. Dat meldt woordvoerder Johan Van Olmen van de Antwerpse brandweer.

Wat de brand veroorzaakt heeft, is nog steeds niet duidelijk. 'Van zodra het mogelijk is, gaat een branddeskundige ter plaatse om de nodige stalen te nemen. Gezien de grote omvang van de brand, zouden de resultaten nog enkele dagen op zich kunnen laten wachten', zegt Dominique Reyniers van het Antwerpse parket.

Waarschijnlijk zullen de onderzoeksresultaten er niet voor het weekend zijn.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees