Koning duidt Dehaene aan als bemiddelaar

Koning duidt Dehaene aan als bemiddelaar
BRUSSEL - Koning Albert heeft ex-premier en minister van Staat Jean-Luc Dehaene belast met een bemiddelings- en onderhandelingsopdracht. Hij moet de weg openen tot de aanduiding van een formateur. Dehaene heeft de opdracht aanvaard.
Dat meldt het Paleis donderdag. De Koning heeft Dehaene gevraagd dinsdag een tussentijds verslag uit te brengen. Als bemiddelaar moet Dehaene dan het pad effenen voor de staatshervorming, nu informateur Didier Reynders (MR) zijn opdracht heeft beëindigd.

Jean-Luc Dehaene wordt al dagen genoemd als de man die de nieuwe communautaire ronde moet voorbereiden. Op dat vlak heeft informateur Didier Reynders nauwelijks vooruitgang geboekt. Verder dan een inventaris van de vragen om meer bevoegdheden en een betere samenwerking is hij niet geraakt.

CD&V acht het daarom te vroeg om Yves Leterme als formateur in de ring te laten stappen. Dehaene, die nochtans al mentaal afscheid had genomen van de Wetstraat, krijgt de opdracht om het veld eerst te ontmijnen.

Daarmee treden de politieke gesprekken na de verkiezingen van 10 juni in een nieuwe fase. Didier Reynders is gisteren door de koning ontheven uit zijn functie van informateur. Reynders legde de koning een lijvig verslag voor van zijn informatieronde waarin hij zich van zijn progressiefste kant liet zien.

Hij had het onder meer over de noodzaak om een minister van Klimaat een belangrijke rol te geven in de toekomstige regering, mogelijk die van vice-premier.

Hij belichtte ook de noodzaak om de ontwikkelingssamenwerking op te trekken tot 0,7 procent, en voor de camera's benadrukte hij dat ook een regering met de liberalen een sociaal en milieuvriendelijk beleid kan voeren.

Het leek erop dat Reynders de deur op een kier wil laten voor de groenen. Dat zou dan een onuitgegeven coalitie mogelijk maken van oranje, blauw en groen, met standpunten die bijvoorbeeld op het vlak van de kernenergie, zeer moeilijk verzoenbaar zijn.

Meer waarschijnlijk is dat Reynders CDH-voorzitster Joëlle Milquet wil charmeren om toch mee in regeringsonderhandelingen te stappen. Milquet voelt niet veel voor oranje-blauw en vroeg vorige week nog aan de groenen om 'de borst nat te maken'. Maar die weigeren om in een coalitie te stappen waarin ze niet nodig zijn en hebben ook gisteren de deur gesloten gehouden.

Didier Reynders zelf zei gisteren trouwens dat hij de voorkeur geeft aan een bipartite, liever dan een regering met zes partijen. Hij zag wel mogelijkheden om de groenen als politieke familie te laten meewerken aan het tot stand komen van een staatshervorming.

Reynders heeft de hoop opgegeven om tegen 21 juli een federale regering klaar te hebben. Tegen dan moeten de regeringsonderhandelingen wel gevorderd zijn, hoopt hij.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees