Driejarig Brits meisje ontvoerd in het Nigeriaanse Port-Harcourt

Driejarig Brits meisje ontvoerd in het Nigeriaanse Port-Harcourt
PORT-HARCOURT - De kidnappers van het driejarige meisje dat donderdagochtend ontvoerd is in het zuiden van Nigeria, hebben telefonisch contact opgenomen met haar vader en verzekerd dat het meisje 'gezond en wel' is. Dat is van politiebronnen vernomen.
Er wordt ontkend dat de ontvoerders losgeld hebben gevraagd. De driejarige Margaret Hill werd donderdag rond 7.15 uur ontvoerd toen ze net was afgezet aan school.

Volgens een bepaalde bron gaat het mogelijk om het dochtertje van de eigenaar van een bar in de stad. Die informatie werd echter nog niet bevestigd door een diplomatieke of politiebron.

Al geruime tijd onrustig

Woensdag werden in dezelfde regio vijf buitenlandse werknemers uit de oliesector ontvoerd. Volgens de politie gaat het om de Australiër Jason Lane, de Nieuw-Zeelanders Bruce Klenner en Gottard Brene, de Libanees George Saliba en de Venezolaanse Andreas Gambra.

In de Nigerdelta is het al geruime tijd onrustig. Zo zijn er in anderhalf jaar tijd al ruim tweehonderd buitenlandse arbeiders ontvoerd. Dat een kind wordt ontvoerd is echter ongebruikelijk. Soms zijn de ontvoerders militante groepen die politieke veranderingen of de vrijlating van gevangen leiders eisen, in andere gevallen is het de ontvoerders om losgeld te doen.

Olie

Hoewel de oliewinning tientallen miljarden euro’s per jaar opbrengt, blijft de Nigerdelta arm en zijn de meeste bewoners van het gebied verstoken van elektriciteit en schoon water.

De grootste rebellenbeweging in het gebied is de Beweging voor de Emancipatie van de Niger Delta (MEND). MEND strijdt om de overheid te dwingen de lokale bevolking mee te laten delen in de inkomsten uit de olie-industrie. In december 2005 legde de beweging met een bomaanslag een kwart van de Nigeriaanse olieproductie stil.

De olieproductie is nog steeds niet tot op het niveau van voor die aanslag teruggebracht. De ruwe olie die in Nigeria wordt gewonnen is zeer gewild omdat hij door een laag zwavelgehalte eenvoudig te raffineren valt.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees