'Geen overdosis, wel 1,3 cm ernaast'

GENT - De mankementen aan het bestralingstoestel van het Universitair Ziekenhuis Gent zijn zeker een 'geïsoleerd geval'. Dat besluit het Federale Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) na een uitvoerige controle gisteren in het UZ Gent. Er is ook geen sprake van een overdosis. Wel zaten de stralingsartsen fout qua locatie.
'De toegediende dosis op zich was correct, maar kwam niet op de juiste plaats terecht. De eerste ongewone vaststelling gebeurde eind augustus 2006. Toen werd naar aanleiding van een beeldvormend onderzoek (scan), dat kadert in de standaardopvolging van de patiënten, een afwijking van 1,3 cm in de locatie van de bestraling vastgesteld. Bij deze vorm van radiotherapie is het cruciaal om op de juiste plaats te bestralen', aldus het FANC in een donderdagmiddag verspreid persbericht. Daarmee bevestigt het agentschap eerdere berichten.

Volgens de gegevens die het FANC gisteren kon verzamelen, zijn inderdaad 17 patiënten betrokken, onder wie 9 overleden. 'Het vervolg van het onderzoek moet meer duidelijkheid verschaffen over het oorzakelijke verband tussen de foutieve behandeling en het overlijden van de patiënten', aldus het FANC.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees