Doorbraak babymoord dankzij intensief speurwerk en wetenschap

GENT - De doorbraak in de zaak van de babymoord in Maldegem is er gekomen door een combinatie van intensief speurwerk en forensisch onderzoek. Dat zegt Dirk Huyghe van de lokale recherche in Maldegem, die zich vastbeet in de zaak.

Het parket van Gent kondigde donderdagmorgen ook aan dat er, bovenop het al doorslaggevend DNA-bewijsmateriaal, nieuwe aanwijzingen zijn in de richting van de 43-jarige vrouw uit Maldegem. In belang van het onderzoek worden de nieuwe elementen pas vrijdag bekendgemaakt.

Hoofdinspecteur Huyghe gaf meer toelichting over het onderzoek dat meer dan twee jaar in beslag nam. 'Ik ben geen superspeurder. Deze doorbraak is het resultaat van het onderzoek van ons korps, in samenwerking met de federale politie en andere politiediensten.'

De beslissing om de McDonalds in Maldegem een maand lang te observeren was een haast ultieme, maar succesvolle inspanning. 'In de vuilniszakken zat een kassaticket van het hamburgerrestaurant, met daarop een bestelling van een hamburger natuur. Dat staat niet op de menukaart en wordt zelden besteld.'

Een hele maand hebben de speurders van 's morgens tot 's avonds de nummerplaat genoteerd van iedereen die zo'n hamburger bestelde. 'Dat leverde 24 personen op, en er was slechts één vrouw die steeds een uitvlucht had om haar vingerafdrukken niet te laten nemen. Toen ik ze toch kon overhalen, verscheen ze met tien verbrande vingers op het politiekantoor', zegt Huyghe.

De vingerafdrukken werden toch genomen, maar door de brandwonden konden ze geen sluitende resultaten opleveren. 'De vrouw liet wel een speekselstaal nemen. Gelukkig beschikten we over een DNA-profiel van de dader. Het labo van Gent kon dat bepalen aan de hand van een residu van de huid op een vingerafdruk, gevonden in de vuilniszakken waarin de baby zat. Dat op basis daarvan een DNA-profiel kon opgesteld worden, is zo goed als een unicum in Europa', aldus Huyghe.

Uit het speekselstaal bleek niet alleen dat de vrouw met 99,99 procent zekerheid de vuilniszak vasthad, maar ook dat ze de moeder is van de pasgeborene. Het gaat dus om een dubbel DNA-bewijs. De 43-jarige verdachte V.V.D.G. blijft echter ontkennen, zegt parketwoordvoerster Annemie Serlippens.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees