'Dehaene moet lacunes van Reynders opvullen'

'Het is goed dat iemand de lacunes op institutioneel vlak die Didier Reynders in zijn verslag aan de Koning heeft gelaten zal oplossen zodat de formatie kan starten', verklaarde CD&V-boegbeeld Yves Leterme donderdag in een reactie op de aanstelling van Jean-Luc Dehaene als bemiddelaar.
De aanstelling van Dehaene is een beslissing van de koning, aldus nog de gedoodverfde formateur. Volgens hem zal zijn partijgenoot geen tijd willen verliezen, maar zeker ook grondig willen werken.

Voor SP.A-voorzitter Johan Vande Lanotte toont de aanstelling van een formateur dat de vorming van een regering zeer moeilijk wordt. Jean-Luc Dehaene moet volgens hem de knoop ontwarren die ontstaan is doordat partijen voor de verkiezingen dingen beloofd hebben waarvan men wist dat ze niet konden worden waargemaakt.

Hij herhaalde dat de socialisten bereid zullen zijn de goede voorstellen op institutioneel vlak te steunen. Voor Johan Vande Lanotte is een tripartite geen goede formule, maar hij is ervan overtuigd dat dit voorstel op tafel zal komen.

Spirit-voorzitter Geert Lambert is benieuwd met welke oplossing Jean-Luc Dehaene voor de dag zal komen. Er zal volgens hem creativiteit nodig zijn. Voor Spirit blijft elke oplossing die de toestand in Brussel-Halle-Vilvoorde verslechtert of die een vorm van apartheid creëert in de rand rond Brussel onaanvaardbaar.

De aanstelling van Dehaene lag in de lijn van de verwachtingen en toont aan dat Didier Reynders niet zo goed gewerkt heeft. Dat zei Groen!-voorzitster Vera Dua. Ze verwacht dat de formatie nog een tijd zal aanslepen.

Bij Open VLD wijst men er op dat de aanduiding van Jean-Luc Dehaene tot bemiddelaar in de lijn der verwachtingen lag. De Vlaamse liberalen zijn van plan constructief mee te werken en hopen dat snel werk kan worden gemaakt van de echte onderhandelingen, zo viel donderdag bij de partijwoordvoerder te horen.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees