Kanaaleiland Sark wil referendum houden over invoering democratie

LONDEN - Het parlement van het eiland Sark, een van de Kanaaleilanden voor de Franse kust van Normandië, heeft woensdag voor een referendum gestemd voor het al dan niet invoeren van de democratie op het eiland.
Sark (Sercq in het Frans) wordt beschouwd als de laatste feodale staat van Europa. Het referendum is voor 2011 voorzien, aldus officiële bronnen.

Tot vandaag bestaat het parlement van Sark uit 52 leden: veertig 'tenants', eigenaars van gronden die teruggaan naar de veertig oorspronkelijke families op het eiland, en twaalf 'concierges', verkozen vertegenwoordigers die geen gronden bezitten.

Woensdag besliste dit parlement om een referendum te houden in 2011. Dan wordt gevraagd aan de 600 bewoners van het eiland of ze willen dat het parlement in de toekomst volledig wordt verkozen.

Het parlement heeft woensdag ook gestemd voor een overgangsperiode, waarin de samenstelling aangepast zal worden. Vanaf 2008 zal het parlement maximum uit 28 leden bestaan: zestien 'tenants' en twaalf 'concierges'.

Het eiland Sark werd door de Europese Unie gedwongen tot die beslissing omdat de huidige wetgeving strijdig is met de Rechten van de Mens.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees