Franse en Duitse ploegen uiten ongenoegen tegenover andere wielerteams

LONDEN - De zes Franse en de twee Duitse teams die deelnemen aan de Tour de France, hebben donderdag in Londen hun ongenoegen geuit tegenover andere wielerteams door niet deel te nemen aan de vergadering van de AIGCP, de internationale vereniging van profwielerteams. Ze hebben 'een beweging voor een geloofwaardig wielrennen' opgericht.
De acht bewuste wielerteams (AG2R, Agritubel, Bouygues Telecom, Cofidis, Crédit Agricole, Française des Jeux, Gerolsteiner en T-Mobile) hebben de deur van de vergadering van de AIGCP achter zich dichtgetrokken. De AIGCP ging debatteren over de toepassing van de ethische code, die door verschillende teams niet nageleefd wordt.

De acht teams zijn van mening dat de 'beslissingen die unaniem genomen zijn door de AIGCP, niet uitgevoerd worden'. Het komt erop neer dat sommige wielerteams renners die genoemd worden in de Puerto-affaire blijven opstellen in wielerwedstrijden. De acht teams hebben een beweging opgericht die de ethische code van 1 januari 2005 aanvaardt en die bereid is het antidopingcharter van de Internationale Wielerunie (UCI) voor een zuivere wielersport te ondertekenen.

'Deze beweging wil zich openstellen voor alle teams die dezelfde filosofie delen', verklaart het communiqué van de verantwoordelijken van de Franse en Duitse wielerteams. Het is niet duidelijk of de acht ploegen ontslag nemen uit de AIGCP, die voorgezeten wordt door Patrick Lefevere (Quick.Step).

Geen enkele renner die officieel genoemd is in de Puerto-affaire, zal aan de start komen in de Tour. Sommige betrokken renners blijven echter starten in minder belangrijke wedstrijden.
Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.