Zeker 94 doden door giftige medicijnen in Panama

PANAMA-STAD - In Panama zijn sinds juli vorig jaar zeker 94 mensen overleden aan medicijnen die diëthyleenglycol bevatten. De dood van nog eens 293 mensen wordt onderzocht. Dat heeft het openbaar ministerie in Panama woensdag gemeld.
Hoewel de betreffende medicijnen reeds in oktober vorig jaar uit de handel zijn gehaald, zijn er ook dit jaar nog mensen aan overleden, aldus openbaar aanklager Dimas Guevera. De diëthyleenglycol, dat gewoonlijk in antivries en remvloeistof zit, werd aangetroffen in hoestsiroop en antihistaminicum, maar ook in zonnebrandolie en zalf tegen huiduitslag.

Al deze producten werden gemaakt in een laboratorium van de overheid. Onderzoek heeft uitgewezen dat de chemische stof was geproduceerd door een Chinees bedrijf dat het als pure glycerine, een zoetstof die veel wordt gebruikt in medicijnen, verkocht aan een Spaans bedrijf. Dat bedrijf verkocht de stof weer aan het Panamese bedrijf Medicom, dat het verkocht aan het laboratorium. Drie directieleden van Medicom zitten vast op verdenking van misdrijven tegen de volksgezondheid.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees