Lotz riskeert zes maanden cel voor epogebruik

© rr

Ex-profrenner van Rabobank en Quick Step Marc Lotz heeft zich vrijdag voor de correctionele rechtbank van Tongeren moeten verantwoorden voor een vondst van epo in zijn appartement in Smeermaas bij Lanaken. Die feiten dateren van begin juni 2005.

loa

De 34-jarige Lotz riskeert een gevangenisstraf van zes maanden en een boete van 17.000 euro. De rechter doet op 3 oktober een uitspraak in de zaak.

Lotz stond samen met drie andere betichten uit Maastricht, Lanaken en Maasmechelen terecht. Zij worden beschuldigd van bezit en handel in anabole steroïden, epo en spierversterkers.

De hoofdverdachte, een 44-jarige Maastrichtenaar, liet vrijdag verstek gaan. Via een kennis van Lotz, een 35-jarige Lanakenaar, verhandelde hij epo aan de renner.

Volgens de openbare aanklager verhandelde de Maastrichtenaar op grote schaal verboden middelen en verdiende hij hieraan zo'n 3.000 euro per maand. De openbare aanklager vorderde ook de verbeurdverklaring van een bedrag van 159.000 euro van de Maastrichtenaar.

De man uit Maastricht riskeert een gevangenisstraf van vier jaar en een boete van 275.000 euro. De overige betichten, onder wie Lotz, hoorden de openbare aanklager een gevangenisstraf van zes maanden en een boete van 17.000 euro tegen hen vorderen.

Wiskundeleraar

Lotz gaf in juni 2005 toe dat hij doping gebruikte. De voormalige ploegmaat van Tom Boonen mocht niet deelnemen aan de Tour. Het UCI legde hem een schorsing van twee jaar op. Hij zou opnieuw aan de slag kunnen als profrenner bij het team van Eric Vanderaerden, maar die koos in laatste instantie voor twee jonge Britten.

Lotz verklaarde vrijdag dat hij sinds zijn schorsing zijn studies van wiskundeleraar afmaakte en nadien opnieuw als leraar aan de slag ging. "Ik vind dat ik al genoeg heb geboet, ook op financieel vlak, dus ik vraag u om de boete en celstraf met uitstel te verlenen. Een leraar vervult immers een voorbeeldfunctie", zo luidde de verdediging van Lotz.

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Video

Keuze van de redactie