Seniorennet veroordeeld voor inbreuk op auteursrechten

Seniorennet veroordeeld voor inbreuk op auteursrechten

Pascal Vycke, oprichter van Seniorennet, vindt de veroordeling onterecht. Foto: Pol De Wilde

SeniorenNet mag geen muziekbestanden meer ter beschikking stellen van zijn gebruikers, omdat het anders in overtreding is met de wet op de auteursrechten. Dat heeft de Antwerpse kortgedingrechter beslist. SeniorenNet krijgt tien dagen de tijd om alle muziekbestanden te verwijderen die auteursrechtelijk beschermd zijn, zoniet riskeert het een dwangsom van 1.000 euro per dag.
De website van SeniorenNet biedt mailgroepen aan, waarin gebruikers over bepaalde onderwerpen kunnen discussiëren. Senioren kunnen zich daarop gratis en onder strikte voorwaarden inschrijven. Eén van die voorwaarden is dat er geen materiaal mag uitgewisseld worden dat door auteursrechten beschermd is.

De auteursrechtenvereniging Sabam en de Belgische federatie voor muziekproducten IFPI hadden echter gemerkt dat er ook muziekbestanden werden uitgewisseld, onder meer via de mailgroep 'Muziekcarrousel'. De bijlagen met muziek werden door SeniorenNet bovendien een tijdlang opgeslagen in een elektronisch archief.

Sabam en IFPI Belgium eisten dat SeniorenNet de nodige stappen ondernam, zodat gebruikers geen muziekbestanden meer konden uitwisselen. De website nam maatregelen, maar die bleken ontoereikend. Sabam en IFPI Belgium trokken daarom naar de rechtbank.

SeniorenNet voerde aan dat het maar een ,,technisch automatisch doorgeefluik'' is dat maandelijks zo'n 10 miljoen e-mails te verwerken krijgt. Het zou dus haast onmogelijk zijn om die allemaal te controleren, klonk het. Aangezien SeniorenNet geen 'host' of gastheer is, kon het ook niet zomaar verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van die e-mails.

De rechter oordeelde echter dat de rol van SeniorenNet veel verder gaat dan alleen maar het spelen van doorgeefluik. Het geeft immers instructies aan de gebruikers over wat wel en wat niet als muziekbijlage verstuurd kan worden en houdt tevens alle berichten bij in een archief. SeniorenNet is volgens de rechter dan ook verantwoordelijk voor wat zijn gebruikers doorsturen.

SeniorenNet krijgt nu tien dagen de tijd om alle muziekbestanden te verwijderen die auteursrechtelijk beschermd zijn. Daarna riskeert SeniorenNet een dwangsom van 1.000 euro per dag dat er nog muziekbestanden geraadpleegd kunnen worden.
Externe links
Corrigeer

MEER NIEUWS