Aanleg nieuwe brug Tempelberg leidt tot onrust

JERUZALEM - Israëlische archeologen zijn dinsdag onder zware politiebewaking begonnen met voorzichtige opgravingen nabijbij de Tempelberg, met het zicht op de aanleg van een nieuwe loopbrug. Palestijnse leiders hebben het project scherp veroordeeld. Palestijnen demonstreerden tegen de werkzaamheden en bedreigden de archeologen. De plek is voor zowel moslims als Joden heilig.
De Palestijnen zijn bang dat Israël de plek zal beschadigen en hebben al aangegeven dat de werkzaamheden de spanningen tussen Israël en de Palestijnen zullen verergeren.

Palestijnse demonstranten kwamen in botsing met Israëlische troepen in verscheidene wijken in Jeruzalem. In Bethlehem op de Westoever, bekogelden ongeveer tweehonderd Palestijnen een controlepost van het Israëlische leger met stenen. De soldaten zetten traangas in om de menigte uiteen te drijven. Er vielen hierbij geen gewonden. De Islamitische Jihad meldde dat ze vanuit de Gaza-strook twee raketten op Zuid-Israëlisch grondgebied had afgevuurd om op die manier hun ongenoegen over het project te uiten. Volgens het Israëlische leger veroorzaakten de projectielen geen schade.

De werkzaamheden vinden plaats bij de meest controversiële religieuze plek in het Heilige Land, de Tempelberg. Hierop bevinden zich twee van de belangrijkste moslimheiligdommen, de Al-Aqsamoskee en de Rotskoepel. Moslims zijn er van overtuigd dat de profeet Mohammed vanaf de Tempelberg ten hemel is gevaren tijdens een nachtelijke reis, waarover in de Koran wordt verteld. Voor Joden is de Tempelberg van belang vanwege de overblijfselen van twee bijbelse tempels. De Klaagmuur is daar een onderdeel van. In het verleden hebben zich bij de Tempelberg herhaaldelijk gewelddadige confrontaties voorgedaan tussen Israëliërs en Palestijnen.

Israël is van plan om een nieuwe loopbrug naar de Tempelberg aan te leggen en heeft verzekerd dat graafwerkzaamheden de monumentale gebouwen geen schade zullen toe te brengen. De brug zal een eeuwenoude wal gaan vervangen die drie jaar geleden beschadigd raakte bij een sneeuwstorm. ,,De bouw van de brug, die geheel buiten de Tempelberg komt te liggen, zal geen nadelige gevolgen hebben voor de Tempelberg zelf", aldus een woordvoerder van de Israëlische premier Ehud Olmert.

De directeur van het fonds dat de islamitische bouwwerken op het terrein beheert, Adnan Husseini, heeft zijn zorgen geuit over de aanleg van de nieuwe brug, omdat deze de originele wal, die in het bezit is van het fonds, zou kunnen beschadigen. Volgens hem brengen de Israëliërs het complex schade toe. Husseini vermoedt dat Israël met de graafwerkzaameden een tunnel onder het complex wil aanleggen. Hij eiste onmiddellijke stopzetting van de werkzaamheden.

Jordanië heeft als een van de toezichthouders van het terrein zijn bedenkingen geuit over het project, zo meldde het Jordaanse staatspersbureau Petra. Een woordvoerder van de Jordaanse premier Marouf al-Bakhit uitte namens de Jordaanse regering zijn grote bezorgdheid over de graafwerkzaamheden. Volgens een archeoloog die de onderneming leidt, kunnen zowel de muren van, als de gebouwen op de Tempelberg niet worden beschadigd tijdens de werkzaamheden. Hij benadrukte dat de activiteiten op meer dan 50 meter afstand plaatsvinden en dat er wekenlang voorbereidingen zijn getroffen.

Toen Israël in 1996 een tunnel bij de Tempelberg in gebruik nam, leidde dit tot gevechten waarbij tachtig mensen om het leven kwamen. In 2000 bezocht Ariel Sharon, de toenmalige oppositieleider, de plek. De volgende dag braken er rellen uit, die hebben geleid tot jarenlang geweld.

,,Alle Palestijnen moeten zich verenigen en strijden tegen de voortdurende Israëlische agressie tegen de Al-Aqsamoskee en Jeruzalem", zei de Palestijnse Hamas-premier Ismail Haniyeh voordat hij naar Saudi-Arabië vertrok voor een verzoenend gesprek met de Fatah-president Mahmoud Abbas.

Gevechten tussen strijders van de Hamas en de Fatah-partij hebben al meer dan 130 mensenlevens geëist. De partijen zijn echter eensgezind in hun afkeuring van het Israëlische project.

De Tempelberg maakt deel uit van Oost-Jeruzalem, dat door Jordanië werd geregeerd tot 1967. Toen veroverde Israël Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever tijdens de Zesdaagse Oorlog.

In 1988 besloot de toenmalige Jordaanse koning Hoessein geen aanspraak te maken op de Westelijke Jordaanoever. Wel wilde hij zijn bevoegdheid om toezicht te houden op de heiligdommen op de Tempelberg behouden. Israël heeft dit erkend.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees