Servische leider pleegt zelfmoord in Nederlandse cel

Servische leider pleegt zelfmoord in Nederlandse cel

Foto: rtr

ZAGREB - De vroegere leider van de Servische Kroaten, Milan Babic, heeft zelfmoord gepleegd in zijn cel in Nederland. Dat is vanmorgen bij het bureau van het Internationaal Joegoslavië Tribunaal in Den Haag vernomen.
,,Zondag om 18.30 uur is Milan Babic (...) dood aangetroffen in zijn cel in de VN-gevangenis in Scheveningen'' in Nederland, zo heeft het Tribunaal bekendgemaakt. Na onderzoek bevestigden de verwittigde Nederlandse autoriteiten dat het om zelfmoord gaat.

De voormalige Kroatisch-Servische leider Babic kreeg dertien jaar cel van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag voor zijn aandeel in etnische zuiveringen in de Krajina. De 48-jarige Babic was schuldig bevonden aan misdaden tegen de menselijkheid.

Babic werd in 1991 president van de Republika Srpska Krajina, een staatje gesticht door Servische rebellen op het grondgebied van Kroatië, dat zich net van Joegoslavië had afgescheiden. Er woonden toen 78.000 Kroaten en 2.000 moslims in de Krajina. Binnen een jaar was vrijwel de gehele niet-Servische bevolking vertrokken, gedeporteerd of gedood.

Babic was een kroongetuige in het proces tegen in het bijzonder de Servische ex-president Slobodan Milosevic.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees