Lizin maakt vergelijking met Belgische gevangenissen

Situatie Guantanamo sterk verbeterd

Situatie Guantanamo sterk verbeterd

Foto: hrb

BRUSSEL - De infrastructuur van de gevangenis van Guantanamo is er dermate op vooruit gegaan dat de toestand beter is dan in de Belgische gevangenissen. Dat verklaarde senaatsvoorzitster Anne-Marie Lizin (PS) maandag op een persconferentie naar aanleiding van haar bezoek aan de Amerikaanse gevangenis op Cuba.
Wel benadrukte ze dat er nog duidelijke leemten zijn op het internationaal rechtelijk vlak.

Lizin bracht op vrijdag 3 maart met een delegatie een bezoek aan de gevangenis als bijzonder vertegenwoordiger van de parlementaire assemblee bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Zachter

De ondervragingstechnieken zijn zachter dan vroeger. De harde ondervragingstechnieken bleken onvoldoende resultaat op te leveren, zeggen professor Simon Petermann en Alain Grignard, twee Belgische deskundigen in de delegatie. Voor Grignard was het zijn vijfde bezoek aan Guantanamo.

Wat de infrastructuur betreft, merkte Grignard op dat die erg verbeterd was. Lizin zei dat de gevangenis aan de Europese normen beantwoordt en dat de cellen groter zijn dan de Belgische. Inzake kleding, voeding en geloofsbelevenis werden grote inspanningen geleverd. Zo beschikt elke gevangene over een gebedsmat.

Medische vraagtekens

Op medisch gebied, bleef Lizin voor een groot deel op haar honger zitten. Het hospitaal beantwoordt aan de normen van de militaire hospitalen, maar de delegatie kreeg geen informatie over de gebruikte hoeveelheid kalmerings- en slaapmiddelen.

De artsen en verpleegkundigen erkenden dat hongerstakers via de neus kunstmatig gevoed werden, maar dat gebeurde niet onder dwang.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees