Slechtzienden hebben moeite met nieuwe technologie

Slechtzienden hebben moeite met nieuwe technologie

Foto: belga

BRUSSEL - Slechtzienden ervaren heel wat problemen bij het gebruik van bankautomaten, Protonkaarten en elektronische apparaten. Dat blijkt uit een enquête van de vzw Blindenzorg Licht en Liefde bij Vlamingen met een visuele handicap.
Er werd gepeild of de bestaande hoogtechnologische hulpmiddelen voldoende mogelijkheden voor hen bieden. De resultaten staan in het rapport 'Consumenten in de strijd'.

De ontoegankelijkheid van bankautomaten wordt als een ernstig probleem aangekaart. De informatie op het beeldscherm is vaak moeilijk leesbaar voor slechtzienden en blinden kunnen er al helemaal niets mee. De doelgroep voelt zich verstoten van deze dienstverlening. Ook het gebruik van de Protonkaart is voor hen niet evident.

Uit de bevragingen blijkt nog dat blinden en slechtzienden zich steeds meer in de hoek gedrumd voelen omdat ze veel elektronische apparaten niet kunnen gebruiken.

De meeste dvd-spelers en gsm's maar ook heel wat keukenapparaten bevatten kleine schermpjes waarvan de informatie soms moeilijk af te lezen is. Als deze schermpjes dan ook nog eens van het type 'touch screen' zijn, zoals bijvoorbeeld bij kopieerapparaten, wordt het nog problematischer.

In België zijn er naar schatting 2.000 blinden en 10.000 ernstig slechtzienden.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees