Recordresultaten en beursklappen voor Bayer

Recordresultaten en beursklappen voor Bayer
LEVERKUSEN - Het afstoten van een groot deel van de traditionele chemie-activiteit heeft het Duitse chemieconcern Bayer geen windeieren gelegd. Het concern kwam maandag met recordresultaten. De nettowinst van Bayer steeg in 2005 tot 1,6 miljard euro, een toename met 133 procent tegenover 2004.
,,De weg voor een goede toekomst ligt open'', aldus topman Werner Wenning. Toch kreeg het aandeel van Bayer maandag klappen op de beurs (-5,6%) omdat de vooruitzichten in de kunststofafdeling, de grootste van Bayer, minder gunstig zijn.

De nettowinst van Bayer steeg in 2005 tot 1,6 miljard euro, een toename met 133 procent tegenover 2004. De operationele winst steeg met 56 procent tot 3,3 miljard euro, wat meer was dan verwacht. De omzet steeg met 17,6% tot 27,4 miljard euro.

Ook dit jaar verwacht Bayer een hogere winst. Enkel in de kunststofafdeling zouden de inkomsten mogelijk lager liggen. In het vierde kwartaal werd minder winst geboekt dan het jaar voordien, omdat Bayer de kost van een rechtszaak in de VS over rubberprijzen heeft geprovisioneerd.

Lanxess

De nettowinst in het vierde kwartaal kwam uit op 46 miljoen euro. Bayer stelt een dividend van 0,95 euro voor, 40 eurocent meer dan vorig jaar. Eind 2004 stootte Bayer de chemie- en een deel van de polymeeractiviteit af in een zelfstandige onderneming Lanxess. Dat bedrijf maakte begin vorig jaar zijn beursdebuut. ,,De dynamische ontwikkeling van het aandeel van beide ondernemingen, bewijst dat dit een goede beslissing was'', aldus Wenning.

De beste groeikansen ziet de topman in de gezondheidsbranche, de omzet van die activiteit steeg in 2005 al met 17% tot 9,4 miljard euro of een derde van de totale omzet. Wenning lonkt hier ook naar eventuele overnames, op voorwaarde dat die extra waarde creëren en bij Bayer passen.

Wat de rechtszaak rond Lipobay betreft, die Bayer al 1,1 miljard dollar heeft gekost, lijkt er bijna een einde aan te komen. Er zijn nog 5.900 processen lopende, maar in minder dan 50 gevallen houdt Bayer rekening met een eventuele schikking. De cholesterol-remmer Lipobay werd in 2001 uit de markt genomen, wegens een mogelijk verband met het verdachte overlijden van een patiënt.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees