Mama

Belgische vrouw krijgt eerste kind op 27,6 jaar

Belgische vrouw krijgt eerste kind op 27,6 jaar
In 2004 kreeg de gemiddelde Belgische vrouw haar eerste kind op de leeftijd van 27,6 jaar, tegenover 26,9 jaar in 1994. Dit is 8 maanden later. Het gemiddelde in Europa is een uitstel met 17 maanden, van 26,8 jaar naar 28,2 jaar. Dit blijkt uit cijfers van het statistisch bureau Eurostat.

Eurostat brengt cijfers uit over het tijdsgebruik van mannen en vrouwen in Europa naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag op 8 maart. De grote lijnen van het verhaal zijn uiteraard gekend, wel verrast soms de omvang van sommige tendenzen.

Zo was er in 2003 een meerderheid van vrouwen in het hoger onderwijs (universiteit en hogescholen). In Europa was 54,6 procent van de studenten een vrouw, in België 53,3 procent. Toch blijft de werkgelegenheid bij vrouwen beduidend lager dan bij mannen.

Volgens de Europese Commissie ligt een deel van de verklaring in de studiekeuze. Vrouwen kiezen dubbel zoveel voor kunst- en menswetenschappen dan voor exacte wetenschappen en ICT-richtingen. Die laatste richtingen zijn nochtans veel meer geliefd op de arbeidsmarkt.

Het glazen plafond bestaat nog altijd: minder dan een derde van alle managers zijn vrouwen: 32,1 procent in Europa, 32,9 procent in België. Vrouwen doen ook nog altijd bijna dubbel zoveel huishoudelijk werk als mannen.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees