Herman Wagemans, medestichter van Volksunie, overleden

BRUSSEL - Herman Wagemans, medestichter van de Volksunie en volksvertegenwoordiger voor de partij van 1954 tot 1958, is op 4 april in Antwerpen overleden. De gewezen advocaat aan de Antwerpse balie was 88 jaar.
Herman Wagemans werd op 25 maart 1918 geboren in Sint-Lambrechts-Woluwe. Tijdens zijn studententijd was hij actief als praeses van het KVHV-Leuven en van 1940 tot 1941 was hij hoofdredacteur van het studententijdschrift Ons Leven. In 1946 stichtte hij samen met Willem de Meyer het Zangverbond, de voorloper van het ANZ.

Op 14 december 1954 richtte Herman Wagemans, samen met Wim Jorissen, René Proost, Ludo Sels, Rudi van der Paal, Frans Van der Elst en Frans Baert in Antwerpen officieel de Volksunie op. De VU was daarmee de opvolger van de Christelijke Vlaamse Volksunie (CVV). Bij de verkiezingen van 11 april 1954 haalde de CVV één verkozene in Antwerpen: Herman Wagemans.

Voorts zetelde Wagemans als gemeenteraadslid en provincieraadslid voor de Volksunie. Hij was ook erevoorzitter van de vzw IJzerwake.

Zaterdag 8 april heeft de uitvaartdienst plaats in Antwerpen.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees