Vreemdelingenzaken ontkent geweld bij repatriëring man die zelfmoord pleegde

BRUSSEL - Er werd geen geweld gebruikt bij de poging tot repatriëring van de Kameroener die vorige week zelfmoord pleegde in het gesloten centrum van Merksplas. Er is geen sprake van een verdacht overlijden. Dat zegt de Dienst Vreemdelingenzaken dinsdag in een reactie op berichtgeving hierover.
Maandag liet de advocaat van de Kameroener weten een klacht tegen onbekenden te hebben ingediend. De advocaat trekt de vaststellingen die na de dood van het slachtoffer werden gedaan in twijfel. Volgens hem zou er buitensporig geweld zijn gebruikt tijdens de repatriëring.

Volgnes Vreemdelingenzaken gaat het niet om een verdacht overlijden. De Kameroener ging donderdag 1 mei rusten in de slaapzaal. Een medebewoner verwittigde een uur later een begeleider, en toen bleek dat de man zich met zijn lakens had opgehangen aan de omkadering van de toiletten. Reanimatie was tevergeefs.

Afscheidsbrief

De man liet een afscheidsbrief achter. Hoewel niets deed vermoeden dat de man tot de wanhoopsdaad zou overgaan, kan deze brief toch duiden op de intentie uit het leven te stappen, aldus de Dienst Vreemdelingenzaken.

Nog volgens de dienst werd geen geweld gebruikt bij de repatriëring onder escorte. Niets geeft ons indicaties dat de richtlijnen inzake repatriëring niet zijn gevolgd, luidt het bij de dienst.

De repatriëring werd op 26 april gestaakt nadat uit de houding van de Kameroener bleek dat een verwijdering onmogelijk was. Op 5 mei was een nieuwe poging gepland.

Nog volgens Vreemdelingenzaken kwam de Kameroener niet in aanmerking voor regularisatie. Hij kon geen aanspraak maken op het criterium ’lange asielprocedure’ aangezien hij slechts drie maanden in procedure was.

In 2006 werd hij al eens opgesloten in Vottem, maar wist hij te ontsnappen tijdens een overplaatsing naar het ziekenhuis. Op 11 februari 2008 werd hij tijdens een controle door de politie aangehouden en naar Merksplas overgebracht. Nieuwe asielaanvragen werden geweigerd. Hij kon evenmin aanspraak maken op regularisatie op gronden van duurzame verankering of op basis van tewerkstelling.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees