Petacchi een jaar geschorst

Alessandro Petacchi moet niet langer nagelbijten na zijn positieve plas in de Giro van vorig jaar. Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) besliste zonet dat de Italiaanse spurtbom een schorsing van één jaar krijgt voor de te grote hoeveelheid salbutamol in zijn urine.
Het was lange tijd niet zeker dat Petacchi een straf zou krijgen, omdat hij steeds ontkende dat hij bewust doping nam. De hoge concentratie aan salbutamol was volgens hem te wijten aan medicatie tegen inspanningsastma, waarvoor hij een medisch attest heeft. Bij de controle in de Giro had Petacchi echter ook de maximumconcentratie mét een medisch attest overschreden. Die is 1000 nanogram per milliliter, Petacchi zat aan 1320.

"Je kunt al eens te vaak je puffertje gebruiken, maar ik deed niks illegaals", liet Petacchi toen optekenen.

Petacchi kan al op 31 augustus 2008 weer aan de slag, omdat zijn schorsing al ingaat vanaf november vorig jaar. De twee maanden dat hij al op non-actief stond, worden daar nog van afgetrokken. Nadat hij al met bronchitis afzegde voor de Giro, moet hij echter voor de tweede opeenvolgende keer de Tour de France missen. Vorig jaar gebeurde dat ook al, omdat hij door zijn team op non-actief werd gezet wegens de lopende dopingzaak.

Petacchi werd vorige zomer door de Italiaanse Wielerfederatie (FCI) vrijgesproken, maar het Italiaans Olympisch Comité (CONI) eiste een jaar schorsing en stapte hiervoor naar het TAS.

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.