CDH ontkent uit regering te willen stappen

BRUSSEL - Christian Brotcorne, fractievoorzitter van CDH in de Kamer, deed vanmorgen een sterke uitspraak. 'Als de Vlamingen van plan zijn om de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde op de agenda van de Kamer te zetten, is het mogelijk dat CDH uit de regering stapt'. Nu trekt hij deze woorden terug. Later op de dag zaten de voorzitters van de Franstalige partijen samen. Na afloop werd er niet gecommuniceerd.
'Indien de Vlamingen BHV op de agenda plaatsen, is dat een inbreuk op het akkoord dat we hadden. BHV zou deel uitmaken van de tweede fase van de staatshervorming, en die was pas voor 15 juli gepland', verklaarde Brotcorne aan een aantal Vlaamse journalisten.

Een belangenconflict van de Franstaligen of aan de alarmbelprocedure opstarten zouden voor Brotcorne niet noodzakelijk de oplossing zijn. 'Een andere mogelijkheid is dat we uit de regering stappen', ging hij verder.

Deze uitspraken moeten heel wat stof hebben doen opwaaien, want een paar uur later ontkent Brotcorne via een woordvoerster formeel dat hij een dergelijke uitspraak gedaan zou hebben.

CDH benadrukt dat ze niet van plan zijn om uit de regering Leterme I te stappen.

PS: 'Zullen moeten overleggen'

Volgens PS-fractieleider Thierry Giet is het nog te vroeg om te kunnen zeggen wat er gaat gebeuren. 'Indien BHV op de agenda wordt geplaatst, zullen de Franstaligen overleg moeten plegen'.

Hij voegde er aan toe dat zijn partij steeds, zoals de andere Franstalige partijen, een onderhandelde oplossing heeft voorgestaan. Hij wees ook op het belang van de twee andere teksten waarover de Kamer zich moet buigen: de programmawet en de wet houdende diverse bepalingen.

Giets PS-collega en Waals minister-president Rudy Demotte heeft er dinsdag voor gewaarschuwd dat 'zowel Vlamingen als Walen een dure prijs zullen moeten betalen als er geen oplossing komt voor BHV'. Demotte wees erop dat het gebakkelei rond de kieskring alles blokkeert en de nodige beslissingen op economisch en financieel vlak niet genomen kunnen worden.

'Het was tussen de regeringspartijen afgesproken dat er tegen 15 juni een oplossing voor BHV zou worden gezocht [...]. Dat de Walen een nieuwe belangenprocedure zouden starten, was niet afgesproken. De mensen zijn het beu en begrijpen deze symbolendiscussie al lang niet meer', aldus Demotte.

MR: 'Er zijn nog verzetsmiddelen'

MR-fractieleider Daniel Bacquelaine zei dat de Franstaligen nog middelen hebben om zich te verzetten, 'maar we zullen te gepasten tijde de knoop doorhakken'.

Franstaligen zwijgen na vergadering

Later op de dag riep Didier Reynders (MR) de voorzitters van de Franstalige partijen bijeen. Voor het CDH moest Joëlle Milquet verstek laten gaan. Ze werd vervangen door de staatssecretaris voor Begroting, Melchior Wathelet. Na afloop werd niet gecommuniceerd met de pers.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees