Europa is afvalcrisis Napels beu

Europa is afvalcrisis Napels beu

3 mei. Een vrouw verbrandt afval in het dorpje Somma Vesuviana, nabij Napels. Foto: afp

BRUSSEL - De Europese Commissie daagt Italië voor het Europese Hof van Justitie in Luxemburg wegens de afvalcrisis in Napels en de regio Campanië. Volgens de Commissie heeft Italië onvoldoende maatregelen genomen om het probleem op lange termijn op te lossen.
De Europese Commissie erkent dat de Italiaanse autoriteiten, met de aanstelling van een speciale regeringscommissaris, de voorbije maanden inspanningen hebben geleverd om het afval van straat te halen, maar ze is niet overtuigd dat het land voldoende maatregelen heeft genomen om een herhaling van de voorbije crisis in Campanië te vermijden.

Geen woorden, maar daden

Volgens de Commissie beschikt de Zuid-Italiaanse regio nog steeds niet over een effectief systeem voor de ophaling en verwerking van afval. In december werd wel een nieuw plan goedgekeurd, maar dat bevatte geen strikte deadlines voor de opening van sorteercentra, stortplaatsen, verbrandingsovens en andere infrastructuur. De Commissie wijst er bovendien op dat Italië ruim tien jaar geleden al eens een afvalplan presenteerde, dat vervolgens grotendeels dode letter bleef.

De Commissie lanceerde de inbreukprocedure tegen Italië in juni vorig jaar, nadat het afval in de straten van Napels en omstreken al wekenlang niet meer opgehaald was. Scholen gingen dicht uit gezondheidsoverwegingen en gefrustreerde inwoners staken het afval op straat in brand.

Toen het probleem zich eind vorig jaar opnieuw stelde, gaf het dagelijks bestuur van de Europese Unie de Italianen nog een maand tijd om de crisis te bezweren. De Commissie stuurde zelfs een missie naar Napels.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees