Indonesië overweegt uit Opec te stappen

JAKARTA - Indonesië overweegt de Organisatie van olieproducerende en -uitvoerende landen (Opec) te verlaten. Het land wil zich concentreren op het verhogen van de lokale olieproductie. Dat heeft president Susilo Bambang Yudhoyono aangekondigd.
'Tijdens de jongste ministerraad hebben we ernstig nagedacht over de idee om al dan niet bij Opec te blijven en over de verhoging van onze productie', aldus president Yudhoyono.

'Ons land is van een olie-exporteur tot een olie-invoerend land geworden.' Daarom is binnen de regering overlegd of het lidmaatschap van het internationale oliekartel niet opgezegd moet worden.

Indonesië is sinds 1962 lid van Opec, twee jaar na de oprichting van het kartel door Saoedi-Arabië, Iran, Irak, Koeweit en Venezuela. De organisatie telt momenteel dertien lidstaten en wil de oliemarkt op het hoogst mogelijke prijsniveau stabiliseren. Vier keer per jaar beraadslagen de Opec-olieministers over productiecijfers van de lidstaten en de trends op de internationale oliemarkten.

Invoer

Ondanks grote energiereserves is Indonesië een netto-invoerder van aardolie geworden. Teruglopende investeringen in de olie-infrastructuur hebben de productie teruggebracht van 1,5 miljoen vaten per dag, in het begin van de jaren '90, tot minder dan 1 miljoen vaten per dag. Indonesië zit intussen aan de limiet die Opec voor het land heeft vastgesteld. Volgens Yudhoyono bedroeg de uitvoer vorig jaar nog 927.000 vaten per dag.

Veel installaties in het Zuidoost-Aziatische land moeten dringend hersteld worden. 'Het land moet zijn productie dringend opvoeren', sprak de president.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees