Olifantenjager krijgt toch ongelijk

Olifantenjager krijgt toch ongelijk

Olifantenjager Geert in het magazine 'Telefacts': 'Dit is pure ontspanning.'vtm

Een Antwerps kortgedingrechter heeft de eis van olifantenjager Geert ongegrond verklaard. De West-Vlaamse zakenman had de rechtbank gevraagd om Inge Boey uit Hemiksem en Emmanuel Paulus uit Antwerpen een dwangsom op te leggen als ze nog eens zijn contactgegevens op het internet zou zetten. De rechter stelde dat zoiets censuur zou zijn en wees zijn vordering af.

Huisvrouw Boey had na de uitzending van "Telefacts" (vtm) van 9 april, waarin te zien was hoe zakenman Geert op olifantenjacht ging in Zimbabwe, een online petitie tegen hem gestart. Ze vermeldde zijn telefoonnummer en e-mailadres en riep iedereen op om van zijn leven een hel te maken. Toen haar initiatief ook nog eens de media haalde, werd de man bestookt met e-mails en telefoons, waarvan sommige een dreigende toon hadden.

De zakenman liet Boey dagvaarden, waarna ze meteen zijn persoonlijke gegevens van het internet haalde. Zijn advocaat vroeg de rechter om haar alsnog een dwangsom van 25.000 euro op te leggen, moest ze zijn contactgegevens ooit opnieuw op het web smijten.

Ook Paulus werd gedagvaard omdat hij de persoonlijke gegevens van de zakenman via een website verspreid had. De man ontkende dat echter en stelde dat hij enkel de gegevens van zijn bedrijf vermeld had. Omdat hij de contactgegevens nog niet verwijderd had, vroeg de advocaat van de olifantenjager om hem een dwangsom van 10.000 euro op te leggen per uur dat de gegevens nog op de website staan. De rechter vond het echter niet bewezen dat Paulus de persoonlijke gegevens van de man verspreid had en verklaarde de vordering ongegrond.

De advocaat van de zakenman eiste net zoals bij Boey ook nog een dwangsom van 25.000 euro moest hij de gegevens later opnieuw op het internet zetten. De rechter stelde in haar beschikking dat ze geen dwangsommen kon opleggen voor zaken die eventueel in de toekomst konden gebeuren omdat zoiets censuur zou zijn.

Ze voerde bovendien aan dat Geert een deel van zijn privacy vrijwillig had prijsgegeven door mee te werken aan de tv-reportage. Hij had volgens de rechter ook kunnen verwachten dat hij geïdentificeerd zou worden en dat zijn hobby reacties zou uitlokken.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees