VS roepen 3500 soldaten terug uit Irak

BAGDAD - Het Amerikaanse leger roept op korte termijn 3500 soldaten terug uit Irak. Dat hebben militaire bronnen maandag officieel gemeld.
De 3.500 soldaten die terugkeren, maken deel uit van de extra troepenmacht van dertigduizend soldaten die vorige zomer naar Irak werd gestuurd. Ze vertrekken de komende weken al uit Irak.

De extra troepen worden, samen met een groeiende soennitische anti-Al-Qaeda-beweging en een door sjiitische milities afgekondigde wapenstilstand, verantwoordelijk geacht voor een aanzienlijke daling in het geweld in Irak sinds september.

De 3.500 soldaten behoren tot de derde van vijf brigades van de zogenaamde 'Surge'. Als alles volgens planning verloopt, zullen ze nog voor augustus thuis zijn. Na hun terugkeer willen de bevelhebbers 45 dagen de tijd nemen om te beoordelen of verdere terugtrekking verantwoord is.

Deze 'pauze' in de terugtrekking werd vorige maand in het Amerikaanse Congres bepleit door opperbevelhebber David Petraeus. Critici zien graag een snellere beweging naar huis, maar bevelhebbers in Irak willen eerst beoordelen of verdere terugtrekking geen nieuwe uitbarsting van geweld in de hand werkt.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees