Vlaams gewest en Umicore verwijderen zinkassen in de Kempen

MOL - De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam) gaat samen met metaalverwerkend bedrijf Umicore zinkassen verwijderen in een aantal Kempense gemeenten. De restproducten zijn gevaarlijk en kunnen bijdragen tot een verhoogde opname van cadmium bij de bewoners.
Met dit eenmalige project willen Ovam en Umicore voorgoed af van de milieuverontreiniging.

De komende weken worden er in alle dorpen en gemeenten waar zinkassen aanwezig kunnen zijn - het gaat om Balen, Mol Wezel, Lommel, Neerpelt en Overpelt - informatieavonden georganiseerd.

In die gemeenten werden zinkassen vroeger gebruikt om opritten en tuinpaden te verharden. Inwoners krijgen er meer uitleg over het gevaar van zinkassen en hoe ze ze kunnen herkennen. De procedure om ze kosteloos te laten verwijderen wordt daar ook uit de doeken gedaan.

In een eerste fase van het project zal de milieudienst meldingsformulieren van ongeruste inwoners verzamelen en aan Ovam overmaken. Daarna zullen bodemsaneringsdeskundigen het vervuilde terrein bezoeken en vaststellen hoe erg de situatie er is. Als laatste zullen de percelen waar daadwerkelijk zinkassen aanwezig zijn, worden afgegraven. De aangetaste grond wordt ten slotte vervangen door zuivere grond.

Alle inwoners van de betrokken gemeenten krijgen binnenkort een brief in de bus met meer informatie.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees