'Geen staatshervorming, geen Vlaams geld'

BRUSSEL - In het tweede pakket van de staatshervorming moeten belangrijke stappen gezet worden voor de regionalisering van onder meer het arbeidsmarktbeleid, het gezondheidsbeleid, de fiscaliteit en het gezinsbeleid. 'Anders zijn de gevolgen niet te overzien. Om te beginnen zal de Vlaamse regering dan al geen bijdrage leveren om de federale begroting te doen kloppen', zo zegt Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) dinsdag op Knack.be.
In het interview zegt Peeters ook dat hij de laatste maanden verschillende experts heeft uitgenodigd om te onderzoeken hoe het arbeidsmarktbeleid, gezondheidsbeleid en fiscaliteit kunnen worden geregionaliseerd.

Een herfederalisering van bepaalde bevoegdheden wil Peeters niet uitsluiten, al heeft hij zijn voorbehoud. 'Ik ben bereid om elk debat over efficiënter bestuur aan te gaan. Als iemand beweert dat we beter zullen werken als de een of andere bevoegdheid weer naar het federale niveau wordt geschoven, dan wil ik graag zijn uitleg horen. Maar tot nu toe heb ik nog geen enkel overtuigend argument gehoord'.

Het herfederaliseren van de geluidsnormen van de luchthaven van Zaventem is volgens Peeters ook geen wondermiddel om het dossier uit het slop te halen. 'Is er nu echt iemand die gelooft dat de geluidshinder als bij toverslag zal verdwijnen als die bevoegdheid gefederaliseerd is?'. Zelf pleit Peeters voor de oprichting van een onafhankelijk instituut dat over de regio’s heen verantwoordelijk is voor de geluidsnormen.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees