Outsider sleept Libris Literatuurprijs in de wacht

Outsider sleept Libris Literatuurprijs in de wacht
BRUSSEL - De onbekende Nederlandse schrijfster D. Hooijer heeft de Libris Literatuurprijs gewonnen. Ze haalde het verrassend van auteurs als Jeroen Brouwers en Koen Peeters.
De bekroning betekent voor Hooijer misschien de doorbraak. In Vlaanderen heeft bijna niemand van haar gehoord. Maar ook in thuisland Nederland is zij nog een onbekende naam.

Hooijer kreeg de Libris Literatuurprijs voor haar onconventionele verhalenbundel Sleur is een roofdier. Eigenlijk is het nog maar de tweede keer dat ze in de publieke belangstelling staat. De eerste keer was bij de bekendmaking van de shortlist.

De prijswinnende bundel is het derde boek van Hooijer. Ze debuteerde in 2001.

Hooijer was een van de minst getipte namen voor de overwinning. Ze versloeg onder andere Jeroen Brouwers en Marjolijn Februari, die beide al in de shortlist voor de Gouden Uil stonden maar ook toen niet wonnen.

Hooijer haalde het ook op twee boeken van Vlamingen, de graphic novel Verder van Marc Legendre en Grote Europese Roman van Koen Peeters.

De shortlist viel dit jaar vooral op omdat er naar Nederlandse normen zo veel onconventionele boeken opstonden. Eigenlijk was het, met uitzondering van Jeroen Brouwers een lijst met uitsluitend verrassende genomineerden.

De jury kreeg de kritiek dat ze eerder eigenzinnigheid dan pure literaire waarde nomineerde. Met vooral Februari en Peeters had ze de kans om een compromis tussen beide te vinden.

De Libris Literatuurprijs vormt samen met de Ako Literatuurprijs en de Gouden Uil de Heilige Drievuldigheid van de literaire prijzen. De Libris is daarvan de best verdienende. D. Hooijer ging met 50.000 euro naar huis. De andere genomineerden krijgen 2500 euro.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees