Inwoners Fleurus mogen weer groenten en fruit eten

Het crisiscentrum van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bekendgemaakt dat de voorzorgsmaatregelen die golden in de omgeving van Fleurus voor bladgroenten en fruit, zijn opgeheven. De voorbije weken mochten de buurtbewoners geen eigen kweek opeten, als gevolg van een nucleair incident bij het Instituut voor Radio Elementen (IRE) op 22 augustus.
'Vanaf nu mag men groenten en fruit uit de tuin weer consumeren', verklaarde de directeur van het crisiscentrum, Jaak Raes, op een persconferentie in Brussel. Na het nucleaire incident waarbij jodium vrijkwam, had de overheid opgeroepen geen eigen kweek te eten. Dat verbod gold aanvankelijk in een zone van vijf kilometer rond de IRE. Later werd dat teruggebracht tot drie kilometer.

De metingen die sindsdien zijn gedaan op het gras, de groenten, melk, lucht en water in de omgeving, zorgden ervoor dat de overheid de voorzorgsmaatregelen zaterdag ophief. 'De waarden blijven systematisch onder de limieten, zodat de maatregelen kunnen stopgezet worden', aldus Raes.

Noodplan

De topman van het crisiscentrum beklemtoonde wel dat het nucleaire noodplan in werking blijft. Op die manier blijft er toezicht in de betrokken zones. Het alarmniveau werd teruggebracht tot U1, het laagste niveau.

'Sinds 28 augustus bevonden we ons in fase U2, wat het mogelijk maakte om maatregelen te treffen voor de voedselketen. Vandaag verlagen we het alarmniveau tot fase U1, wat betekent dat de betrokken diensten en personen in stand-by blijven', aldus Raes.

De directeur van het crisiscentrum beklemtoonde ook dat de definitieve balans van het nucleaire incident zal opgemaakt worden eenmaal het nationaal noodplan is opgeheven. 'Maar we kunnen de bevolking geruststellen. Voor hen is de toestand absoluut zeker', aldus Karina De Beule van het Federaal Voedselagentschap (FAVV).

Gevraagd naar de risico's voor die mensen die in de dagen na het incident wel fruit en groenten uit hun tuin hebben gegeten, nam ze alle twijfels weg. 'De gezondheid van de bevolking is niet in gevaar geweest', verklaarde De Beule.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees