Mattan neemt afscheid van wielerpeloton

Mattan neemt afscheid van wielerpeloton
Geheel in zijn eigen gekende stijl heeft beroepsrenner Nico Mattan iets over zes uur zaterdagavond na de derde rit in de Franco-Belge in Poperinge afscheid genomen van het peloton. Hij deed dat met vele kwinkslagen, bier en een glimlach.
Samen met een ploegmaat bolde hij enkele ogenblikken na het peloton met de armen in de lucht over de streep. Meteen na de aankomst stonden champagne en veel applaus hem op te wachten. Zijn laatste ruiker bloemen als renner hield hij voor zijn moeder.

"Vandaag heb ik in de koers niet echt genoten", deed Mattan op een persconferentie in het Poperingse stadhuis aan de zijde van Jean-Luc Vandenbroucke zijn laatste wedstrijdverhaal uit de doeken. "Ik was bang om nog te vallen en nam minder risico's. Ik had Frank Vandenbroucke beloofd in Ploegsteert te stoppen en deed dat dus ook. Ik dronk er wel bijna een halve liter bier. Meteen daarna begonnen enkele ploegen aan de kop van het peloton te sleuren. Niet echt sympathiek, en dat ben ik hen ook gaan zeggen, maar dat is koers. Op enkele kilometers van het einde demarreerde ik dan nog uit het peloton, maar dat was enkel voor de show. Dat is Nico Mattan ten voeten uit. Wie niet veel wint, moet op een andere manier opvallen. Op 15 kilometer voor de streep begon het peloton mijn naam te zingen en dat vond ik wel plezant."

"Ik heb veel te danken aan Jean-Luc Vandenbroucke, mijn sportdirecteur in mijn eerste profjaar bij Lotto in 1994, en aan Frank Vandenbroucke", vervolgde hij. "Als amateur behaalde ik geen grote overwinningen, maar ik was wel regelmatig. Zij gaven me de kans in het profpeloton. Maar ik mag mezelf ook niet vergeten. Iedereen praat over de pinten die Mattan drinkt, maar een loopbaan van 14 jaar als beroepsrenner bouw je niet op zonder je te verzorgen. Zie me hier nu opnieuw zitten, met een Poperings Hommelbier in mijn handen."

"Nu besef ik nog niet dat ik gestopt ben", vervolgde Mattan. "Het wielerseizoen loopt op zijn einde. Maar ik vrees dat ik het moeilijk zal hebben als de trainingsstages opnieuw starten en de voorjaarskoersen eraan komen. In het peloton rijden en me amuseren: dat zal ik het meeste missen."

Wat de toekomst precies brengt, is voor Mattan nog niet duidelijk. "Ik blijf rustig en laat alles op me afkomen", luidde het. "Misschien fungeer ik af en toe als adjunct sportdirecteur bij DFL Cyclingnews, vervul ik wat pr-opdrachten, help ik met mijn echtgenote in de kledingzaak. Ik zal niks forceren en wil een jaar op mijn gemak zijn. Het afgelopen seizoen was niet het jaar te veel. Bij DFL Cyclingnews vond ik de ideale ploeg om er mee op te houden."
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.