China biedt VRT verontschuldigingen en schadevergoeding aan

De lokale overheid van de Centraal-Chinese provincie Henan biedt de VRT, via een brief, haar verontschuldigingen aan voor het incident met VRT-correspondent Tom Van de Weghe. Ook wordt er een gedeeltelijke schadevergoeding uitgekeerd voor de geleden schade. Dat meldt de openbare omroep woensdag in een persbericht.
Het incident dateert van 27 november 2008. Van de Weghe draaide toen een reportage over aids in China toen hij werd aangevallen en bedreigd door de lokale autoriteiten. Geld, gsm, opnamemateriaal en de tapes met de interviews werden in beslag genomen.

"Er zijn toen ongelukkige zaken gebeurd. We voelen ons schuldig als we eraan terugdenken", luidt het in de brief. "We willen ons verontschuldigen, vergeef ons." Ook de opgelopen schade wordt vergoed. Een cheque van omgerekend 150 euro wordt uitgekeerd.

"Wat we nu gekregen hebben, is meer dan wat ik ooit verwacht had", aldus Van de Weghe vanuit Peking. Bij een eerdere ontmoeting kon Van de Weghe al enkele tapes terug bemachtigen. Enkel de tapes waarop beelden van de aanval te zien zijn, worden wellicht nooit teruggegeven.

VRT-hoofdredacteur Pieter Knaepen beschouwt het incident als gesloten.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees