De prins in Davos: het echte verhaal

De prins in Davos: het echte verhaal
Foei. Kroonprins Filip en prinses Mathilde hebben op het World Economic Forum in Davos het kruim van het Belgische bedrijfsleven in de kou laten staan, omdat ze zelf liever naar een feestje van Indiërs gingen. Althans: volgens Het Laatste Nieuws.
Ik was in Davos. De reporter die het verhaal in Het Laatste Nieuws deed, niet. Hoe is het er echt aan toegegaan?

Voor het World Economic Forum in Davos begon, had Herman Daems, de voorzitter van de Gimv en van Barco, de Belgische deelnemers al laten weten dat er op donderdag 24 januari in de vooravond een drink zou plaatsvinden met de 'Koninklijke Hoogheden'. Op hun uitnodiging, trouwens. Probleem was dat er, een week voor het Forum van start ging, nog geen locatie gevonden was voor die drink. Die zou ons later meegedeeld worden. Daarnaast zou, op vrijdagavond 25 januari, het traditionele jaarlijkse 'Belgische' diner plaatsvinden.

Op 23 januari kregen alle Belgische aanwezigen een mailtje van Herman Daems dat de drink met de Koninklijke Hoogheden niet zou doorgaan 'wegens agendaproblemen'. Later hoorde ik waaien dat prins Filip op het geplande tijdstip onverwacht een ontmoeting had met Kofi Annan, de vroegere secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Bovendien was er ook een praktisch probleem: alle hotels en restaurants in Davos zitten meestal al weken, zoniet maanden voor het WEF begint, volledig volgeboekt. Het bleek dus ook zo goed als onmogelijk om, terwijl het Forum al bezig was, nog een locatie te versieren voor de drink van de prins en de prinses met de Belgen.

Het diner op vrijdagavond is wel doorgegaan. En ja, aan tafel vernam ik dat de Koninklijke Hoogheden op een feestje van 'de Indiërs' waren, in een hotel aan de overkant van de straat. Maar hebben wij met onze glazen staan draaien, zuchtend van 'waar blijven ze?' tot de Koninklijke Hoogheden kwamen opdagen? Neen. Prins Filip en prinses Mathilde werden namelijk niet verwacht op dat dineetje, dat bedoeld is als een informele bijeenkomst om wat bij te praten. Meer nog: ze waren niet eens uitgenodigd.

Overigens: op dat diner waren volgens Het Laatste Nieuws ook de Belgische grote baas van Heineken Jean-François van Boxmeer, de Belgische grote baas van Nestlé Paul Bulcke, Peter Piot van het UN Aids Program en baron Paul Buysse van Bekaert aanwezig. Ze moeten zich dan wel heel goed verstopt hebben, want ik heb ze heel de avond niet gezien. Ze hadden zich allen laten verontschuldigen wegens andere verplichtingen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees