Racing Genk 1 - Standard 0

Standard kansloos onderuit bij Genk

Standard kansloos onderuit bij Genk

Foto: belga

Een herboren RC Genk zette tegen Standard met snel en doelgericht voetbal zijn opmars voort. De Bruyne scoorde bijzonder knap. De bezoekende landskampioen, niet één keer gevaarlijk, kwam met de 1-0 nog goed weg.
Standard liet na de zes op zes tegen Kortrijk en Charleroi een kans liggen om plots zomaar naar de vierde plaats te wippen. De landskampioen moest gisteravond gewoonweg zijn meerdere erkennen in Genk, dat door de negen op negen in 2010 en met nog een inhaalmatch tegen Roeselare tegoed, zowaar weer komt ruiken aan het pelotonnetje dat strijdt om de play-off 1. Na opeenvolgende thuisoverwinningen tegen Club Brugge en Standard zijn het zelfvertrouwen en de goede sfeer met de resultaten en het goede voetbal teruggekeerd in de Cristal Arena.

De overwinning voor Genk was meer dan verdiend. De Bruyne scoorde met een schitterende vlam, maar hij, Pudil én Yeboah strandden ook nog eens op het doelhout en Bolat stopte een strafschop van Buffel. Genk had veel meer ritme en doelgerichtheid in zijn spel dan Standard. De Rouches speelden te traag en kregen niet een doelrijpe bal tussen de palen van Köteles. Met de 1-0 kwam Standard nog erg goed weg.

Bij Standard begonnen vier ex-Genkenaars aan de match: Bolat, Defour, Daerden en de debuterende Pocognoli. Met De Camargo zat er ook nog eentje op de bank. Het vijftal zag dat hun ex-ploeg de beste start nam. In de aanvangsminuten van een erg aardige wedstrijd deed Standard nog mee. Maar daarna was Genk de betere en meest bedrijvige ploeg.

Barda mocht door een liesblessure bij Ogunjimi nog eens starten en had er duidelijk zin in. Gretig maakte hij het leven zuur van de Standard-verdedigers. Buffel deed hetzelfde met snelle en vinnige acties.

Bij Standard waren Mbokani en Jovanovic fit geraakt. Maar Mbokani kreeg geen aanvoer en Jovanovic vond op rechts zijn draai niet. Standard kon de bal moeilijk in de ploeg houden en metronoom Defour kreeg de vaart er niet in.

Vaart zat er dan weer wel volop in de acties van de thuisploeg. Zoals coach Vercauteren het graag heeft, werd snel de diepte gezocht. De Bruyne pegelde vroeg in de match al vanop afstand tegen de lat en toen de jonge Gentenaar na een kwartier een tweede keer mocht aanleggen met zijn rechter, nadat Defour en Daerden de bal niet goed weggekopt kregen, was het wel raak. De Bruyne plaatste de botsende bal in één keer enig mooi via de binnenkant van de paal voorbij Bolat in doel. Het eerste doelpunt van de achttienjarige jeugdinternational en wat voor één!

De Camargo en Carcela vallen in

Het gaf Genk nog meer vleugels. Barda wurmde zich op handigheid en met wat geluk langs drie verdedigers, Bolat ging goed plat. De dreiging bleef in elk geval van Genk komen. Standard kon geen vuist maken.

Ook niet toen na rust De Camargo en Carcela door Bölöni in de ploeg gedropt werden. Het was Genk dat opnieuw twee keer kort na elkaar het doelhout raakte. Yeboah kopt overhoeks na een prima voorzet van De Bruyne, de bal hobbelde via de grijparmen van Bolat tegen de paal. Even later mocht Pudil vlammen met links, zijn schot spatte op de dwarsligger.

Bolat stopt strafschop

Nadat een streaker verkleed als Borat vanachter het doel van Bolat was opgedoken, kreeg Huysegems vrije baan in de andere richting. Zijn poging belandde net naast. Genk bleef op zoek gaan naar de verlossende tweede goal. Buffel werd onderuit getikt door Mangala maar specialist Bolat stopte de elfmeter. Jovanovic zocht meteen daarna ook een strafschop, maar deed dat veel te opzichtig. De uitstekende Nederlandse ref Bjorn Kuipers, gisteren begrepen we niet waarom Dick Advocaat hem een paar weken geleden een oetlul noemde, trapte er niet in.

Door de 1-0 bleef het opletten voor Genk. Maar verder dan een zwak kopballetje van Witsel, ruim naast doel, kwam Standard niet meer. Een gelijkmaker zou ook totaal onverdiend geweest zijn voor de teleurstellende Rouches.
Corrigeer