VS lanceren planetenjager

CAPE CANAVERAL - Een op Cape Canaveral gelanceerde Delta-raket heeft zaterdagmorgen vroeg de Amerikaanse planetenzoeker Kepler in de ruimte gebracht. België en Europa waren de Amerikanen op dat gebied voor met hun Corot. De planetenjagers proberen een antwoord te geven op de eeuwenoude vraag of we alleen zijn in de kosmos.
Met een dag vertraging vertrok om 5.51 uur uur Belgische tijd een Delta-2 draagraket van Boeing. Zowat 62 minuten later kwam de 1,03 ton wegende Kepler los van de derde rakettrap

De Kepler, die 550 miljoen dollar kost, is de eerste Amerikaanse ruimtemissie die wil nagaan of er Aarde-achtige planeten te vinden zijn buiten ons zonnestelsel.

Het gaat dan om gesteenteplaneten die rond Zon-achtige sterren wentelen in een warme zone waar er vloeibaar water op het oppervlak kan zijn. Vloeibaar water geldt als essentieel voor het ontstaan van leven.

De onbemande sonde zal drie en een half jaar lang meer dan 100.000 Zon-achtige sterren bestuderen in het Zwaan-Liergebied van onze Melkweg.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa hoopt naar eigen zeggen honderden planeten te vinden die even groot als of groter zijn dan de Aarde, op uiteenlopende afstanden van hun moederster.

Indien Aarde-achtige planeten gemeengoed zijn in de 'bewoonbare' zone, kan Kepler er tientallen vinden. Indien die planeten echter zeldzaam zijn, kan het resultaat nul zijn.

'Wanneer wij merken dat de meeste sterren door 'Aardes' zijn omgeven, wijst dit erop dat condities voor leven vaak aanwezig zijn', voegt William Borucki van het NASA-researchcentrum Ames in Mottet Field daaraan toe.

'Vinden we slechts weinig of geen 'Aardes', dan wijst dit er integendeel op dat wij mogelijk alleen zijn.'

Supercamera

De Kepler beschikt over de grootste camera die ooit de ruimte werd ingestuurd. Het gaat om een digitaal toestel van 95 megapixels. 'Indien de Kepler naar een stadje op Aarde zou turen, zou hij het dimmen van een portieklicht kunnen opmerken wanneer iemand ervoor passeert', zei projectmanager James Fanson.

De eerste exoplaneet liet zich in 1995 betrappen. Sindsdien zijn er al zowat 350 gevonden. Maar de astronomen wachten nog steeds de ontdekking van een 'tweede Aarde' af.

De VS zijn niet de eerste om met een specifiek gebouwde ruimtetelescoop op exoplaneten, in het bijzonder Aarde-achtige planeten, te jagen.

Frankrijk, België, Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Brazilië en het Europese Ruimtevaartbureau ESA lanceerden eind 2006 al de Corot-telescoop.

Die registreerde de tot nog toe kleinste exoplaneet, een hemellichaam met bijna twee keer de diameter van onze Aarde, zeer dicht bij zijn ster en zeer heet.
Externe links
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees