Passagiers crash Schiphol herdenken ramp

Passagiers crash Schiphol herdenken ramp

Foto: reuters

SCHIPHOL - In een hangar op Schiphol-Oost zijn zaterdagmiddag de doden herdacht van de vliegtuigcrash van vorige week woensdag met een toestel van Turkish Airlines. Daarbij vielen negen doden.
De eerste spreker was minister Guusje Ter Horst van Binnenlandse Zaken. Ze zei onder meer dat het belangrijk is de feiten te accepteren, maar benadrukte ook dat er nog veel vragen moeten worden beantwoord.

De tweede spreker was de Turkse ambassadeur in Nederland. Hij bracht de condoleances over van de Turkse overheid aan de slachtoffers en bedankte alle hulpverleners.

Vervolgens kwam de Amerikaanse zaakgelastigde kort aan het woord. Ook hij bedankte alle hulpverleners en sprak zijn medeleven uit met de nabestaanden.

Burgemeester Theo Wetering van Haarlemmermeer benadrukte in zijn toespraak het psychisch leed dat de slachtoffers is overkomen. Hij zei dat de verwerking ervan lang kan duren.

Tussen de toespraken door speelde het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee. Na de speeches werden negen rozen in een vaas geplaatst ter nagedachtenis aan de negen doden van de vliegtuigcrash. Hun namen verschenen op een scherm in de hangar.

Daarna speelde het orkest The Last Post en namen de bezoekers twee minuten stilte in acht. Vervolgens werden de volksliederen van Turkije, de Verenigde Staten en Nederland gespeeld. Op Schiphol werd om 12.00 uur twee minuten stilte in acht genomen.

De Boeing 737-800 stortte op 25 februari na een probleemloze vlucht neer in een akker, op ongeveer een kilometer van de Polderbaan van Schiphol. Waarschijnlijk is het ongeluk veroorzaakt doordat de bemanning te laat reageerde op een defecte hoogtemeter.

Er vielen negen doden. In diverse ziekenhuizen liggen nog 23 gewonden. Eén persoon verkeert nog in kritieke toestand.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees