'Doorbraak in Kaupthing-dossier'

'Doorbraak in Kaupthing-dossier'

Foto: rr

Het moederbedrijf van Kaupthing Luxemburg heeft een terugbetalingsprocedure aanvaard, waardoor een belangrijke stap gezet is in het dossier Kaupthing. Dat zegt André Meyers, verantwoordelijke van Groep K, die de Belgische spaarders van Kaupthing vertegenwoordigt, zaterdag in La Libre Belgique.

Het Luxemburgse filiaal werd midden januari overgenomen door Landbouwkrediet. In een eerste fase, die nu afgerond is, neemt de bank de 5.000 private-bankingklanten over.

In een tweede fase neemt landbouwkredietdochter Keytrade Bank de 16.000 internetklanten over, maar dan moet wel eerst aan een reeks voorwaarden voldaan zijn.

Een van de voorwaarden is de individuele goedkeuring van de schuldherschikking bij Kaupthing Luxemburg door de 45 banken waaraan Kaupthing nog geld verschuldigd is. Het moederbedrijf moet zijn activiteiten hernemen. Voor 8 april moet er uitsluitsel zijn.

Zolang er geen akkoord is, zullen de spaarders niet hun volledige spaargeld kunnen recupereren. De spaarders hebben wel gevraagd te kunnen genieten van het Luxemburgse beschermingsfonds voor 20.000 euro.

De Belgische regering trok die bescherming bij monde van minister Reynders op tot 100.000 euro, maar dat engagement is nog niet officieel. Meyers vraagt vaart te zetten achter het wetsontwerp dat in juni werd goedgekeurd.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees