Nieuw Fortis-akkoord gewikt en gewogen

BRUSSEL - Er waren gisteren vier kernkabinetten nodig vooraleer er eindelijk witte rook was in het Fortis-dossier. Maar waarin verschilt dit derde akkoord nu eigenlijk van het vorige?
Na wekenlang pokeren en marathononderhandelingen die zaterdag pas diep in de nacht werden afgerond, hebben de Belgische staat, BNP Paribas en Fortis Holding eindelijk een nieuw akkoord bereikt over de verkoop van Fortis.Volgens de nieuwe overeenkomst verkoopt de Belgische staat 75 procent van Fortis Bank in ruil voor aandelen BNP.

Daarnaast verkoopt België 25 procent van de verzekeringstak van Fortis voor 1,4 miljard aan Fortis Bank. En dus niet rechtstreeks aan BNP Paribas, zoals in het vorige akkoord. Deze aanpassing zou goed zijn voor de kapitaalratio's van zowel Fortis Bank als BNP Paribas.

De Belgische regering en BNP Paribas hadden al twee maal eerder een akkoord over de verkoop gesloten. Maar het verbeterde Fortis-deal werd op 12 februari nipt verworpen door de aandeelhouders van Fortis. Daarop begon de Belgische regering nieuwe onderhandelingen.

De voorbije week leken die gesprekken vast te lopen omdat BNP Paribas plots een nota op tafel legde met extra eisen en waarborgen ter waarde van 10 tot 15 miljard euro, die de Franse bank moesten indekken tegen een verdere verslechtering van de marktomstandigheden en negatieve fiscale verrassingen.

De Belgische regering maakte zich zaterdagmorgen sterk dat het op die eisen niet is ingegaan. Toch lijkt het ogenschijnlijk vooral de Belgische regering die onder druk van de verslechterende marktomstandigheden (en het besef dat ook de andere Belgische grootbanken straks misschien nog bijkomende staatshulp nodig dreigen te hebben), nog een aantal toegevingen heeft moeten doen.

Om de Fortis-aandeelhouders over de streep te trekken, is nu bijvoorbeeld afgesproken dat Fortis Holding minder wordt blootgesteld aan verliezen bij het aparte vehikel met zogeheten rommelkredieten (SPV). Het maximale risico gaat omlaag van 1 miljard naar 760 miljoen.

Daarnaast geeft de Belgische staat onder meer een waarborg van 1,5 miljard op rommelkredieten die bij Fortis Bank blijven (al is dat pas nadat Fortis Bank de eerste 3,5 miljard euro verliezen zelf heeft genomen) en een optie op een extra kapitaalsverhoging van 2 miljard euro. Dit laatste mechanisme wordt omschreven als 'een trekkingsrecht' en is eerder ook gebruikt voor de Vlaamse steun aan KBC.

Maar bij monde van Didier Reynders en onderhandelaar Luc Coene benadrukte de Belgische regering zaterdag dat de extra waarborg van 1,5 miljard euro op de rommelkredieten volledig gecompenseerd wordt door een afbouw van een aantal staatswaarborgen elders in het akkoord, onder meer op de rommelkredieten in de zogenaamde SPV.

Het trekkingsrecht van 2 miljard euro lijkt daarentegen wel een duidelijke toegeving. Al staat daar wel tegenover dat bij gebruik ervan het belang van de Belgische overheid in Fortis Bank pijlsnel zou kunnen stijgen, tot zelfs de maximaal afgesproken 49,9 procent. 'Fortis Bank is op basis van de huidige aandelenkoers van BNP Paribas nog 4 miljard euro waard, het dubbele van het voorziene trekkingsrecht van 2 miljard. Maar wij hebben er wel 9,4 miljard euro voor betaald. Iedereen praat maar over het waardeverlies van de aandelen BNP. Maar Fortis Bank lijdt daar evenzeer onder', legde Luc Coene desgevraagd uit.

Coene kon of wou zaterdag niet reageren op de opvallend vage beloftes die BNP Paribas slechts deed over de werkgelegenheid in België, de verhuizing van beslissingscentra naar Brussel en de minimale kredietverlening aan Belgische bedrijven. Beloftes waarover de Belgische regering, mede onder druk van onder meer de PS, nochtans uitdrukkelijk verduidelijking had gevraagd.

Toch reageerden de meeste betrokken partijen en aandeelhoudersverenigingen gisteren positief op het akkoord. Premier Herman Van Rompuy zei dat het akkoord 'in het belang is van de spaarders, de aandeelhouders, de Belgische economie en het personeel'. Volgens Fortis Holding voldoet het akkoord aan twee belangrijke uitgangspunten: van de holding een echte verzekeringsgroep maken en de risico's terugdringen. Enkel advocaat Modrikamen en Lijst Dedecker reageerden voorlopig negatief.

De Fortis Holding zal er nu alles aan doen om snel een algemene vergadering te organiseren, wellicht al op 8 en 9 april, waarin het akkoord zowel in Brussel als in Utrecht dit keer aan alle Fortis-aandeelhouders zal voorgelegd worden.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees