'Oorlog in Afghanistan is nutteloos'

De vroegere chef van de Britse speciale troepen (SAS) in Afghanistan vindt het militaire optreden tegen de taliban 'nutteloos'. In een gesprek dat zaterdag in de Daily Telegraph staat, zegt hij ook dat het optreden hem aan het begin van de oorlog in Vietnam doet denken.
'Het is het equivalent van het begin van de Vietnamese oorlog', aldus commandant Sebastian Morley in zijn eerste interview sinds hij in november 2008 uit het leger ontslag nam.

'Het aantal slachtoffers en de afmatting van de troepen kunnen alleen maar toenemen', meent Morley. Volgens hem heeft de Britse regering 'bloed aan haar handen' omdat ze niet in staat is haar soldaten correct uit te rusten.

'We hebben kleine stukken terrein in handen in de provincie Helmand', in het zuiden van Afghanistan en 'we maken onszelf iets wijs als we denken dat onze invloed verder dan 500 meter voorbij onze bases reikt', zegt de ex-bevelhebber.

'We vertrekken op operatie, we vechten tegen de taliban en keren naar het kamp terug om thee te drinken. We hebben het terrein niet in handen. De taliban weten waar we zijn. Ze weten heel goed wanneer we weer in het kamp zijn', legt hij uit.

Sinds begin dit jaar zijn twaalf Britse militairen in Afghanistan gesneuveld. Sinds de start van de operatie in 2001 verloren 149 Britse soldaten er het leven. Groot-Brittannië heeft 8.300 manschappen in Afghanistan, waarvan het merendeel in de provincie Helmand.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees