Belgische F16's in Afghanistan zwaar beschadigd

Drie van de vier Belgische F16's die in Kandahar gestationeerd zijn, hebben zware schade geleden bij de bruuske landing van een vrachtvliegtuig. Daarbij kwam zoveel gruis en stof vrij, dat de motoren van de F16's buiten dienst geraakten.
De drie Belgische toestellen stond op hun parkeerplaats op het vliegveld toen een cargovliegtuig voorbij taxiede. Dat manoeuvre deed volgens Defensie grote hoeveelheden keien en zand opwaaien. Dat steengruis kwam terecht in de motoren van de Belgische F-16’s en beschadigde de rotorbladen.

Uit voorzorg en om verdere schade te voorkomen, werden de motoren van de drie toestellen verwijderd en voor inspectie terug naar België verscheept. Intussen is al een van de toestellen uitgerust met een nieuwe motor. Dat vliegtuig is opnieuw vliegklaar.

'Samen met het onbeschadigde toestel kan het Belgische Detachement opnieuw zijn taak opnemen. Een C-130 vliegt maandag vanuit België met spoed twee vervangmotoren in om de andere toestellen te herstellen', luidt het. Defensie wil wel nagaan of het de schade kan verhalen op de operator van het vrachtvliegtuig dat de schade heeft veroorzaakt.

De Belgische luchtmacht stuurde in september vorig jaar vier F-16’s en een honderdtal militairen naar Kandahar. Ze bieden er ondersteuning aan de grondtroepen van de internationale ISAF-troepenmacht.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees