Russische journaliste Anna Politkovskaja vermoord

Russische journaliste Anna Politkovskaja vermoord

Foto: ap

MOSKOU - De Russische journaliste Anna Politkovskaja (48) is zaterdag vermoord aangetroffen in Moskou, zo melden de Russische nieuwsagentschappen die de politie en Politkovskaja’s krant citeren. De journaliste was bekend om haar kritische verslaggeving van de oorlog in Tsjetsjenië.
Politkovskaja, die dikwijls doodsbedreigingen kreeg, werd doodgeschoten. Haar lichaam werd zaterdagnamiddag ontdekt door een buurvrouw in de lift van het gebouw waar ze woonde, in het centrum van Moskou, aldus een anonieme politieagent. De politie trof een vuurwapen en vier kogelhulzen aan.

Het parket bevestigde haar dood, net als Dmitri Moeratov, de hoofdredacteur van Novaja Gazeta, de oppositiekrant waarvoor Politkovskaja werkte. Het parket kondigde de opening aan van een onderzoek naar ,,doodslag met voorbedachten rade'', maar het gaf niet meer details.

Politkovskaja, die verschillende prijzen kreeg in Rusland en in het buitenland voor haar verslaggeving over Tsjetsjenië, schreef ook een aantal boeken, zoals ,,Reis in de hel. Dagboek over Tsjetsjenië''. Haar laatste boek heet ,,Rusland volgens Poetin''.

Politkovskaja was een van de weinige journalisten die nog verslag uitbracht over Tsjetsjenië. Ze schreef regelmatig artikels voor Novaja Gazeta waarin ze de explosieve situatie in de Kaukasus aan de kaak stelde, ondanks het discours van president Vladimir Poetin over de normalisatie in het gebied.

Toen Politkovskaja in 2004 van Moskou naar het noorden van de Kaukasus wilde vliegen om verslag uit te brengen over de gijzeling in een school in Beslan, werd ze op raadselachtige wijze vergiftigd. De journaliste wees de Russische geheime dienst aan als de schuldige.
Corrigeer

MEER NIEUWS