Zes maanden cel voor Gentse ex-imam

GENT - De correctionele rechtbank van Gent heeft Muhsin Paksoy, de voormalige imam van de Gentse hoofdmoskee, bij verstek veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke celstraf voor schuldig verzuim.
De imam werd op 11 november 2004 opgebeld door Osman Calli (37), de Turkse Gentenaar die een dag later vier vrouwen vermoordde. Calli legde hem uit dat hij bewijzen had van de ontrouw van zijn echtgenote Theslime, en vroeg hem wat hij moest doen. De imam las hem een vers voor uit de Koran en zei dat hij moest scheiden.

Kort nadien werd de geestelijke opnieuw opgebeld door Calli, die deze keer de telefoon doorgaf aan zijn vrouw. 'Mijn meester, ik word al dagenlang gefolterd', huilde Theslime in paniek. 'Ik heb de fout gemaakt een man in huis binnen te laten, maar ik heb geen overspel gepleegd. Maar hij gaat mij toch vermoorden!'

Foltering

Het gerechtelijk onderzoek wees uit dat op het moment van het telefoongesprek de vrouw al 36 uur in de kelder van het echtelijke huis aan handen en voeten vastgebonden was. Haar man had haar gefolterd, onder meer door haar met een breekmes in het aangezicht te kerven.

Maar het enige advies dat imam Paksoy aan de man gaf, was: 'Vervloek elkaar en scheid uit de echt. Je leeft in België, hang hier niet de smeerlap uit.'

Osman Calli schoot eerst zijn vrouw en zijn zus dood. Na de moorden stak hij het huis in brand en ging hij naar Nieuwerkerken bij Aalst. Daar vermoordde hij zijn ex-vriendin en de moeder van haar nieuwe partner. Hij schoot ook de nieuwe vriend zelf neer, maar de man overleefde de aanslag.

Gevlucht

De imam vluchtte kort na de feiten naar Turkije. Hij gaf verstek bij de behandeling voor de correctionele rechtbank. De aanklager had een jaar effectieve celstraf gevorderd, maar de rechtbank achtte een lichtere straf beter geschikt.

Het openbaar ministerie tilde niettemin zwaar aan de feiten. 'De imam wist dat de vrouw in groot gevaar verkeerde', aldus openbare aanklager Bernadette Baeyens.

Calli verklaarde dat hij zich had gewroken omdat zijn eer geschonden werd. Hij zal zich na het gerechtelijke verlof voor het Gentse assisenhof moeten verantwoorden.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees