Fons Brydenbach overleden

Fons Brydenbach overleden

Fons Brydenbach werd 54 Foto: Marc Herremans

Ex-atleet Fons Brydenbach (54) heeft de strijd tegen blaaskanker verloren. Brydenbach liep twee keer een olympische finale op de 400 meter en strandde telkens op een zucht van de finale: in 1976 in Montreal werd hij vierde, in Moskou 1980 vijfde. Op zijn palmares prijken twee Europese indoortitels: zowel in 1974 als in 1977 won hij goud op de 400 meter. Op die 400 meter indoor had hij ook een tijdje het wereldrecord (45.9 op 12 februari 1974 in Sofia) in handen.
Brydenbach is met die 45.9 vandaag nog altijd Belgisch recordhouder op de 400 meter indoor. Het Belgisch record dat Brydenbach op de Spelen in Montreal liep op de 400 meter outdoor (45.04), stond liefst 27 jaar lang op de tabellen. Het werd pas in september 2003 met twee honderdsten scherper gesteld door Cédric Van Branteghem.

Brydenbachs mooiste sportieve herinnering was naar eigen zeggen zijn zege op de eerste Memorial. In 1977 klopte Brydenbach, ter ere van zijn verongelukte maat Ivo Van Damme, op de Heizel de legendarische Edwin Moses.

Door een chronische achillespeesblessure moest Brydenbach op zijn 28e noodgedwongen een punt achter zijn carrière zetten. De succesvolle atleet had zijn sport gecombineeerd met universitaire studies en werd leraar. Later ging hij aan de slag bij Janssen Pharmaceutica, waar hij opklom tot directeur public relations.

Vier jaar geleden sloeg het noodlot toe: Brydenbach kreeg te horen dat hij blaaskanker had. Artsen namen zijn blaas weg en maakten een andere van een stuk darm. Twee jaar lang leek alles goed te gaan, maar begin vorig jaar stak de ziekte weer de kop op. Brydenbach begon moedig aan een nieuwe strijd, maar al snel werd duidelijk dat hij deze keer niet zou winnen. Vrijdag overleed hij. Fons Brydenbach laat een echtgenote, drie kinderen en een kleinkind achter.
Corrigeer