Noord-Zuid doorheen Oost-Vlaanderen

Ghislain Lippens leerde zijn volk fondue eten

Ghislain Lippens leerde zijn volk fondue eten
WAARSCHOOT - Als u straks, tijdens de koude wintermaanden, een mals stukje rundvlees op een vorkje prikt en het in de gloeiend hete olie gooit, dank dan ook even Ghislain Lippens (66): de man die zijn volk fondue leerde eten.
‘Dan worden we eens uitgenodigd bij vrienden en dan moesten we ons vlees nog zelf bakken!’ Het is een grapje dat al jaren meegaat als het over gourmet of fondue gaat. Maar bijna veertig jaar geleden sloeg deze nieuwe manier van tafelen in als een bom. Eind jaren zestig waagde de huidige burgemeester van Waarschoot de grote stap in het onbekende.

Wie fondue zegt, zegt Zwitserland. Maar hoe wordt Waarschoot dan het epicentrum van de fondue in Vlaanderen?

‘In België was ik een van de allereerste Keurslagers, in oorsprong een Nederlandse keten. In 1969 kwam het bericht uit Nederland dat men een nieuwe manier van tafelen op de markt wilde brengen die was overgewaaid uit Zwitserland. Met drie Vlaamse Keurslagers zijn we op de uitnodiging voor een demonstratie ingegaan. We reden naar Utrecht, waar wij voor de allereerste keer fondue hebben gegeten.’

Verschilde die fondue veel van onze huidige?

‘Nee, eigenlijk niet, het assortiment is gewoon uitgebreid. Op die avond kregen we gehaktballetjes in allerlei soorten paneermeel en rundvlees. Varkensvlees en kip waren er nog niet bij en ook de groenten en sauzen waren eerder beperkt. Het vlees werd nog niet gebakken in olie, maar in ossenwit. Overigens vind ik de fondue zo nog steeds het lekkerst.’

U zag er brood in en besliste om ook Vlaanderen vlees met een vorkje te leren frituren.

‘Op de terugweg gaven mijn twee collega’s aan dat ze zoiets niet zagen zitten in hun winkel. Ik dreef door en koch tmeteen honderd fonduestelletjes in.’

Honderd stelletjes van iets wat geen mens dan kende?

‘Om iedereen te tonen hoe het systeem in zijn werk ging, heb ik toen in het parochiale centrum De Kring in Waarschoot drie fondue-avonden georganiseerd, samen met Walter Capiau. Ik demonstreerde de fondue en Walter Capiau praatte de hele avond aan elkaar. Je kan je voorstellen wat een succes dat was! In totaal kwamen er 514 huisvrouwen op af en achteraf wilde iedereen onmiddellijk zo’n stel. Dankzij Walter Capiau ben ik ook op tv verschenen in het programma Binnen en Buiten waar ik in de studio’s moest demonstreren hoe men fondue moest klaarmaken. Nadien breidde dat succes uit als een olievlek.'

Dat betekende keihard werken.

‘Tijdens de weekends verkochten we fondue voor in totaal gemiddeld 300, 400 man, wat kon oplopen tot 1.000. Ook op trouwfeesten en communiefeesten werden toen fondues georganiseerd. Iedere week gingen er honderden kilo’s vlees bij mij buiten. Gerekend aan zes bolletjes per persoon betekende dit ook dat we met drie, vier man constant gehaktballetjes moesten draaien. Daarnaast verzorgden we ook de groenteschotels, maakten zelf de sauzen klaar en ook het assortiment was toen ook al uitgebreid met onder meer spek, kalfsvlees en varken. Ik had het, en dat wil ik wel benadrukken, ook nooit gekund zonder mijn vrouw en personeel.’

Je bleef niet de enige die fondue verkocht, want intussen is het uitgegroeid tot een klassieker in de Vlaamse huiskamer.

‘Als het succes bekend was, zijn mijn collega’s Keurslagers er ook mee begonnen. Voor slagers die niet waren aangesloten bij de Keurslagers heeft het zo’n twee jaar geduurd. Intussen was ik vertrokken en was mijn naam gemaakt.

Tot slot misschien enkele tips?

‘Als ik één tip mag geven: het beste vlees bak je in vet, niet in olie. Je vlees zet je best een uurtje vooraf uit de koelkast. Ook nooit je vet of olie opnieuw gebruiken, dat geeft een onaangename smaak.’

En wat met de niet zo aangename geur die in huis blijft hangen?

‘Daarvoor heb ik niet direct een tip. De oplossing kan zijn dat je de fondue gewoon in de zomermaanden buiten organiseert als alternatief voor de barbecue.’
Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio