Geen extra subsidies voor mediabedrijven

Geen extra subsidies voor mediabedrijven

Foto: belga

BRUSSEL - De vertegenwoordigers van de grote mediagroepen zaten maandag bij Vlaams mediaminister Kris Peeters om te praten over de gevolgen van de economische crisis voor de mediasector.
De voorbije weken raakte bekend dat een aantal mediagroepen moeten besparen en daarom een herstructurering doorvoeren. Een vraag naar bijkomende subsidies is er echter niet gekomen, zegt minister Peeters.

De economische crisis laat zich ook voelen in de mediasector. Die heeft te kampen met dalende inkomsten en verwachtingen door een dalende advertentiemarkt. De voorbije weken raakte bekend dat er bij de VRT, bij krantengroep Corelio en bij de krant De Morgen jobs verloren gaan.

Christian Van Thillo (De Persgroep), Willy Lenaers (Concentra), Marc Vangeel (Concentra), Luc Missorten (Corelio), Aimé Van Hecke (Sanoma) en Rik De Nolf (Roularta) bespraken maandag de situatie met Vlaams minister-president Kris Peeters, bevoegd voor media.

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) had vragen bij de saneringsgolf en sprak zelfs van een 'verborgen agenda'. Maar dat ontkennen de mediabonzen. 'Er is mij benadrukt dat de herstructueringen los van elkaar tot stand gekomen zijn', zegt Peeters achteraf. Hij wil zich ook niet bemoeien met individuele herstructureringen van bedrijven.

'Ik heb ook gevraagd hoe het zat met de kwaliteit, onafhankelijkheid en het pluriform karakter van de media. Men heeft mij gezegd dat die niet in gevaar is en dat men er alles gaat aan doen om die kwaliteit hoog te houden', zei Peeters.

Vraag naar bijkomende subsidies is er voorlopig niet. Wel zal de sector samen met Peeters binnen een overlegplatform 'Flanders media' nagaan hoe de sector, door in te spelen op nieuwe tendenzen, verder kan groeien en hoe de overheid dat kan omkaderen.

Er zal onder meer nagegaan worden of bestaande initiatieven als 'kranten in de klas' uitgebreid kunnen worden naar andere doelgroepen. Begin volgend jaar zou er een nieuwe vergadering komen. Intussen overlegt Peeters dinsdag met de vakbonden en de VVJ.
Corrigeer

NIEUWS