Boete van 100 euro

Met autolichten waarschuwen voor controles is strafbaar

Met autolichten waarschuwen voor controles is strafbaar

Foto: gia

AALST - Een vrouw uit Aalst is zaterdag geverbaliseerd nadat ze met haar grootlichten knipperde om tegenliggers te waarschuwen voor een nakende alcoholcontrole. De vrouw had de pech dat één van die tegenliggers een politiecombi was.

Eerstdaags krijgt ze een boete van 100 euro in de bus. 'Want knipperen met de grootlichten mag alleen als er gevaar dreigt. En nee: politiecontroles worden niet beschouwd als ’dreigend gevaar’', zeggen advocaten en verkeersexperten aan Het Laatste Nieuws.

De vrouw uit Aalst reed samen met haar man zaterdag huiswaarts toen ze de politiecontrole naderde. De politie liet haar blazen, maar ze mocht probleemloos passeren omdat ze niet gedronken had. Met de controle veilig achter zich verwittigde de dame wel een opkomende tegenligger, een politiecombi zo bleek later.

Terwijl de meeste passanten eens dankbaar zouden terugknipperen, zetten de agenten de vrouw aan de kant. Ze kreeg een pv aangesmeerd waarbij de agenten hen vertelden dat het verboden is te waarschuwen voor politiecontroles.

'Dat moet lichtjes genuanceerd', zeggen Frederic Busschaert en Frank Glorieux, advocaten en verkeersexperten. 'Iedereen mag mensen waarschuwen voor controles. Er zijn radiozenders die dat doen en sms-diensten. Je mag alleen niet waarschuwen met de grote lichten: dat staat in de wet gelijk met ’verblinden van de tegenligger’ en is absoluut verboden. De vrouw had bovendien de pech dat ze politieagenten, beëdigde personen dus, tegenover haar kreeg. Als zij vinden dat ze verblind zijn door mevrouw, moet zij het bewijs van tegendeel aantonen. Heel moeilijk.'

 

Corrigeer

MEER NIEUWS