ETA houdt vast aan bestand en eist aanslag Madrid op

ETA houdt vast aan bestand en eist aanslag Madrid op

De ETA eist de verantwoordelijkheid voor de bomaanslagen van 30 december op Foto: epa

MADRID - De separatistische Baskische organisatie ETA heeft dinsdag in een communiqué gezegd dat haar permanent bestand "van kracht blijft" maar heeft niettemin ook de aanslag van Madrid opgeëist.
De verklaring van de ETA werd wereldkundig gemaakt door de krant Gara, die wel vaker verklaringen van de organisatie afdrukt.

Maandag riep de leider van de verboden nationalistische Baskische partij Batasuna, Arnaldo Otegi, de ETA op het bestand te handhaven. Ook riep hij de ETA en de Spaanse regering op hun contacten voort te zetten. De aanslag deed de Spaanse regering besluiten af te zien van onderhandelingen met de ETA.

Batasuna betoont medeleven

De Batasuna, die wordt beschouwd als de politieke vleugel van de ETA, heeft de ETA nooit opgeroepen met aanslagen te stoppen. Batasuna-leden toonden zich vorige week overvallen door de aanslag en betuigden hun medeleven met de nabestaanden van de twee Ecuadoranen die er bij omkwamen, voor Batasuna een hoogst ongebruikelijke stap.

Honderden Spanjaarden namen maandag in Madrid deel aan een stil protest tegen de bomaanslag op een parkeergarage van de luchthaven Barajas.

Eerste dodelijke aanslag sinds drie jaar

Het was de eerste aanslag van de ETA met dodelijke afloop zijn sinds ruim drie jaar. Op 22 maart kondigde de ETA een bestand af dat permanent zou zijn. Na de aanslag liet de Spaanse regering weten dat het vredesproces door de aanslag was afgelopen. De socialistische premier José Rodriguez Zapatero sprak maandag met de conservatieve oppositieleider Mariano Rajoy over een gezamenlijke stellingname, maar de twee kwamen niet tot overeenstemming.

Zapatero heeft na de aanslag gezegd dat hij vastbeslotener is dan ooit om een einde te maken aan de meer dan veertig jaar durende geweldscampagne van de ETA, die aan meer dan achthonderd mensen het leven heeft gekost.

Twee verdachten gearresteerd

Eerder dinsdag werden in het zuiden van Frankrijk twee ETA-verdachten gearresteerd. Het betrof de eerste arrestaties van ETA-leden sinds de bomaanslag van 30 december. De Franse politie arresteerde het tweetal in samenwerking met haar Spaanse collega’s. Een van de twee zou iets te maken hebben met een wapenopslagplaats die vorige maand werd ontdekt in Amorebieta in Spaans Baskenland.
Externe links
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees