LETTERLIJK. De getuigenis van Prins Laurent

HASSELT - Na zestien minuten was het verhoor van prins Laurent voor de Hasseltse correctionele rechtbank afgelopen. De prins getuigde in het Nederlands. Bij de meeste vragen die hem werden gesteld, verwees hij naar de verklaringen die hij maandagavond aflegde tijdens een verhoor door de federale gerechtelijke politie.
Bij het begin van het verhoor vroeg de voorzitster van de rechtbank, Christine Coopmans, of de prins ermee akkoord ging dat ze hem met ,,meneer'' zou aanspreken. ,,Dat is gemakkelijker voor u'', luidde het antwoord van Laurent. Daarop wees de voorzitster de prins er op dat hij niet verplicht was om tegen zichzelf te getuigen.

Op de vraag van de voorzitster of Noël Vaessen in 1993 adviseur was van Laurent, antwoordde de prins: ,,ja''. ,,Heeft hij met u gesproken over de situatie van Villa Clémentine? '', wilde de voorzitster weten. ,,Hij heeft het zelf gezien'', luidde het antwoord van de prins.

Toen gevraagd werd of hij een vertrouwensrelatie had met Vaessen, antwoordde Laurent: ,,Ja, zoals ik gisteravond geschreven heb''. Laurent verwees daarmee naar zijn verklaringen aan de federale gerechtelijke politie maandagavond, die de prins toen verhoord heeft op vraag van het openbaar ministerie.

,,Heeft u met Vaessen gesproken over de kosten aan uw woning?'', aldus de voorzitster. ,,Ik kijk niet in de boekhouding van de zeemacht of van andere instellingen. Ik denk dat hij bekwaam was. Hij deed wat hij kon doen'', repliceerde de prins.

Christine Coopmans: ,,Zei Vaessen dat de kosten door de marine gedragen zouden worden? ''
Op die vraag antwoordde Laurent: ,,Zo duidelijk niet. Ik heb dat duidelijk gemaakt in mijn document (waarmee hij verwijst naar het pv van zijn verhoor maandagavond, nvdr). Ik kan u weinig zeggen''.

De voorzitster wou nog weten of het klopt dat Vaessen goederen in natura had geleverd aan de dierenklinieken van prins Laurent, als sponsoring. ,,Dat klopt. U heeft dat woord voor woord gelezen in mijn document'', aldus de prins.

De voorzitster stelde de prins ook nog een vraag in naam van Tom van Maldergem, de advocaat van Noël Vaessen. ,,Heeft meneer Vaessen, toen hij niet langer uw adviseur was, u nog bijgestaan voor bepaalde voordelen?''.
,,Neen'', luidde het antwoord van de prins daarop.

Op de vraag wanneer Vaessen gestopt was als adviseur van Laurent, antwoordde de prins: ,,Dat staat in het document''.

Ten slotte wilde de voorzitster nog weten of Vaessen in 1999 nog werken had laten uitvoeren. Daarop repliceerde de prins: ,,neen''.

Na het verhoor van Laurent werd de zitting geschorst. Om 15 uur worden de verhoren van de andere getuigen voortgezet.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees