Veehandelaar Germain Daenen schuldig aan slagen

ANTWERPEN - Het hof van beroep in Antwerpen heeft gewezen veehandelaar Germain Daenen (46) dinsdag schuldig bevonden aan opzettelijke slagen en verwondingen aan een voormalige werknemer. Aangezien Daenen momenteel een celstraf van 25 jaar uitzit voor zijn betrokkenheid bij de moord op veearts-keurder Karel Van Noppen, werd hem geen bijkomende straf opgelegd.
Germain Daenen moest zich voor vier dossiers verantwoorden. Het eerste draaide rond een valse factuur van 409.500 Franse franken voor de levering van 91 dieren die nooit plaatsvond. De rechtbank in eerste aanleg in Tongeren had hem hiervoor vrijgesproken. Het hof meende op zijn beurt dat de zaak verjaard was.

De feiten van het tweede dossier speelden zich af tussen 1996 en 1998 toen Daenen in onmin leefde met zijn ex-echtgenote. Zo had hij in haar woning ingebroken en vernielingen aangericht. Hij had zijn ex en haar toenmalige vriend ook meermaals bedreigd en geslagen. In eerste aanleg had hij daarvoor 18 maanden cel en 2.000 euro boete gekregen, maar het hof stelde vast dat ook deze feiten inmiddels verjaard zijn.

Daemen moest zich ook verantwoorden voor slagen aan een werknemer in december 1999. Hij zou de man met een stok geslagen hebben omdat die één dag niet was komen werken. Daenen stelde dat het alleen bij een woordenwisseling gebleven was. De rechtbank van Tongeren had hem daarvoor een maand cel gegeven, maar het hof verklaarde hem louter schuldig.

De vierde zaak handelde over een btw-fraude. Tussen 1999 en 2002 zou hij samen met twee zakenpartners een fictieve facturenstroom hebben opgezet, waardoor ze zo'n vijf miljoen euro aan btw konden recupereren van de Belgische Staat. In eerste aanleg was hij hiervoor tot zes maanden cel veroordeeld, maar het hof meende dat er enkel lichte vermoedens waren en geen overtuigend bewijs, waardoor hij voor deze feiten werd vrijgesproken.

Van de 25 maanden cel en 2.000 euro die hij in juni 2004 van de rechtbank in Tongeren had gekregen, rest dus alleen nog maar een schuldigverklaring voor de slagen aan een werknemer.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees